Foto: Volkswagen AG

Volkswagen drar ner produktionstakten

Fortsatt komponentbrist sätter nu käppar i Volkswagens hjul. Efter nyår kommer fabriken i Wolfsburg att dra ner på aktiva arbetsskift.

Enligt Automotive News kommer Volkswagen att planera in ett nytt stopp i tillverkningen, denna gång vid fabriken vid huvudkontoret i Wolfsburg. Enligt branschtidningen handlar det om en reducering i antalet arbetsskift vid fabriken som mestadels bygger bilar med förbränningsmotorer. Modeller såsom VW Golf, Tiguan och Touran berörs liksom delar av de 60 000 anställda som arbetar i fabriken. Neddragningen i antalet skift ska enligt Automotive News vara planerade under datumen 9-27 januari 2023 och ska påverka bland annat karossverkstad och lackering. Däremot kommer lagerytor och underhåll att rulla på som vanligt.

Foto: Volkswagen AG

Tidigare under december rapporterade Automotive News om att fabriken i Wolfsburg går på halvfart, just på grund av komponentbristen. Volkswagens operativa chef Thomas Schaefer uttalade sig då i lokala tyska tidningar i Wolfsburg där budskapet var tydligt – fabriken bygger just nu med en takt som motsvarar under 400 000 bilar per år. Vilket i stort sett innebär halvfart. Eller som han citeras i Automotive News kring läget i branschen sett till komponentbristen: ”flat-out chaos”.

Utvecklingsplanen för fabriken i Wolfsburg är synnerligen omfattande, huruvida det arbetet påverkas av produktionsstoppen är än så länge oklart. Målbilden är att det ska kunna tillverkas elbilar, i första skedet ID.3, i den uppdaterade fabriken. Mer om planerna för fabriken kan du läsa här.