Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Volkswagen erkänner sig skyldiga – får miljardböter

Samtliga 60 åtalspunkter för brott mot miljön erkände sig Volkswagen skyldiga till. Därmed åläggs den tyska biltillverkaren att betala ett bötesbelopp på drygt 1,4 miljarder kronor i Kanada.

Det är snart fem år sedan dieselgate-skandalen briserade, men än är det inte över för Volkswagen. Det senaste är att fusket med utsläppen hos miljontals dieselbilar kostar dem 196,5 miljoner kanadensiska dollar, motsvarande 1,42 miljarder kronor, efter att de i Kanada åtalats för miljöbrott, fusk och bedrägeri enligt 60 punkter. Volkswagen erkände sig skyldiga på samtliga punkter.

Bötesbeloppet är i miljöbrottssammanhang det i särklass högsta som någonsin har utdömts i Kanada. Tidigare var det högsta beloppet 7,5 miljoner kanadensiska dollar i samband med miljööverträdelser vid en järnmalmsgruva.

LÄS OCKSÅ: Volvo Cars anklagas för dieselfusk

Det är den kanadensiska regeringen som har drivit frågan till domstol. Åtalsunderlaget handlade om importen av 128 000 Volkswagen- och Audi-modeller samt 2 000 Porsche-modeller mellan 2008 och 2015, bilar som anses ha varit manipulerade för att lura officiella utsläppstester.

Volkswagen har gått med på att betala bötesbeloppet inom 30 dagar.