Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Volkswagen

Volkswagen får ny vd som ska fixa Golf-problemen

Volkswagen-gruppen har överraskande utsett Ralf Brandstätter till ny chef för bilmärket Volkswagen. Tidigare vd:n Herbert Diess får därmed koncentrera sig på att leda koncernen. Brandstätters första uppdrag blir att få ordning på mjukvaruproblemen som plågat introduktionen av nya Volkswagen Golf.

Det viskades lite om att Porsche-chefen Oliver Blume skulle få ta över bilmärket Volkswagen när koncernledningen samlades i veckan. Blume ansågs var den bästa kandidaten för att ta hand om de teknik- och mjukvaruproblem som drabbat Volkswagen under vintern och bromsat leveranserna av såväl elbilen ID.3 och nya generationen av storsäljaren Golf.

Men koncernledningen valde i stället Ralf Brandstätter, en 51-årig VW-veteran som började på företaget redan 1993 och som tidigare varit både inköps- och finanschef. Utnämningen betyder att 61-årige Herbert Diess nu enbart blir vd för koncernen.

Diess har föreslagit flera drastiska åtgärder för att spara på kostnader och därmed hamnat på kollisionskurs med flera viktiga fackförbund. Diess har beordrat mer samarbete inom gruppen där Audi, Skoda, Seat, Volkswagen, Bentley, Porsche med flera ska utnyttja varandra på bästa sätt. Diess har satsat närmare 340 miljarder kronor på elbilar och ytterligare 500 miljarder kronor egen batteriproduktion. Diess värvade BMW-chefen Markus Duesmann som chef för Audi vilket även det väckt anstöt inom VW-leden. Även Diess har ett förflutet hos BMW.

LÄS OCKSÅ: Nya Volkswagen Golf återkallas

När så de viktiga modellerna ID.3 och Golf fick problem växte kritiken mot Diess och till slut ansåg ledningen att Volkswagen-märket behövde en dedikerad chef.

Herbert Diess blev chef för märket Volkswagen 2015 och tillhör de chefer som anses ha försökt att tysta ner den stora dieselskandalen som avslöjades på sensommaren samma år.