Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Volkswagen AG

Volkswagen får ny vd

Från och med 1 september skriver Volkswagen personbilar ny historia. Deras nuvarande vd för personbilar, Herbert Diess, avgår och efterträds av Oliver Blume, som samtidigt ska fortsätta på sin roll som styrelseordförande för Porsche AG.

Efter två år på posten ska nu Herbert Diess avgå som vd för Volkswagen Personbilar. Förvaltningsrådets ordförande, Hans Dieter Pötsch, tackade Diess häromdagen med följande ord: ”Under hans mandatperiod som styrelseordförande för Volkswagen har Herbert Diess spelat en nyckelroll för att främja omvandlingen av företaget. Koncernen och dess varumärken är livskraftiga för framtiden, dess innovativa förmåga och intjäningskraft stärks. Herr Diess demonstrerade på ett imponerande sätt med vilken hastighet och konsistens han kunde genomföra långtgående omvandlingsprocesser. Han styrde inte bara företaget genom extremt turbulenta vatten, han implementerade också en helt ny strategi.”

Samtidigt välkomnades efterträdaren, Oliver Blume, som är styrelseordförande för Porsche och har varit anställd inom koncernen sedan 1994. Han har tidigare haft olika chefspositioner inom Audi, Seat, Volkswagen och Porsche. För två år sedan tisslades det om att Blume skulle få ta över märket, när det i stället blev Ralf Brandstätter som blev chef för Volkswagen som bilmärke. Nu fick han alltså den större rollen som vd, vilken dåvarande märkeschef Herbert Diess fick 2020.

Herbert Diess, nuvarande vd på Volkswagen. Foto: Volkswagen AG

Enligt koncernen ska Diess avgång vara ett ömsesidigt beslut, men Bloomberg rapporterar att så inte är fallet. Herbert Diess var nyligen på en resa i USA och enligt Bloomberg ska han, bara timmar efter att han återvänt, fått beskedet om uppsägningen och en uppmaning om att svara inom 24 timmar.

Diess ska enligt uppgifter ha skapat spänningar i företaget när han varnade för att han eventuellt skulle tvingas göra nedskärningar då Volkswagen riskerade att hamna för långt efter Tesla. Det, menar Bloomberg, ska vara anledningen till att nyckelrepresentanter tog beslutet att avsätta Diess medan han befann sig utomlands.

Diess själv har nyligen skickat en sommarhälsning på sin Linkedin-profil, där han önskar glad sommar och säger att Volkswagen står starkt rustat inför hösten.