Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
1 AV 2
Häng med runt Volkswagens nya stora kombi
2 AV 2
Foto: Peter Gunnars / Volkswagen

Volkswagen firar 75 år i Sverige

Sverige var en av de första exportmarknaderna för den nya biltillverkaren i Wolfsburg. Redan 1948 kördes fyra Volkswagen till generalagenten i Södertälje.

I dag den 14 juli är det exakt 75 år sedan.

Importören var lastbilstillverkaren Scania-Vabis, som redan före kriget hade fått upp ögonen för den tyska folkbilen. 1948 skrev man kontrakt om att importera märket och den 14 juli kördes fyra demonstrationsbilar av färjan till Helsingborg av tyska chaufförer.
Där togs bilarna emot av en delegation anförd av försäljningsdirektör Bertil Dymling. Första stoppet blev Scania-Vabis återförsäljaren Habil i Helsingborg där lokalpressen fick titta på de nya bilarna. Sedan anträddes färden mot Södertälje.
Vägnätet var inte lika välutvecklat 1948, så ett nattstopp gjordes i Jönköping. Riksettan utgjordes delvis av grusväg! Förarna turades om att vakta bilarna under natten i Jönköping eftersom man inte kunde parkera under tak.

De fyra första VW-bilarna i Sverige gjorde ett kort stopp på tio minuter i skånska Örkelljunga den 14 juli 1948. Medan lemonad inhandlades flockades ortsborna runt bilarna.De fyra första VW-bilarna i Sverige gjorde ett kort stopp på tio minuter i skånska Örkelljunga den 14 juli 1948. Medan lemonad inhandlades flockades ortsborna runt bilarna.De fyra första VW-bilarna i Sverige gjorde ett kort stopp på tio minuter i skånska Örkelljunga den 14 juli 1948. Medan lemonad inhandlades flockades ortsborna runt bilarna.
De fyra första VW-bilarna i Sverige gjorde ett kort stopp på tio minuter i skånska Örkelljunga den 14 juli 1948. Medan lemonad inhandlades flockades ortsborna runt bilarna. Foto: Volkswagen

Något sömndruckna tog de sig vidare till Linköping där den lokala Scania-Vabis-handlaren bjöd på lunch. Först sent på eftermiddagen 15 juli kom man till Scania-Vabis i Södertälje.

Typ 1, Golf och ID.3 utanför Volkswagen Sveriges huvudkontor i Södertälje.Typ 1, Golf och ID.3 utanför Volkswagen Sveriges huvudkontor i Södertälje.Typ 1, Golf och ID.3 utanför Volkswagen Sveriges huvudkontor i Södertälje.
Typ 1, Golf och ID.3 utanför Volkswagen Sveriges huvudkontor i Södertälje. Foto: Peter Gunnars / Volkswagen

De fyra demonstrationsbilarna visade upp flitigt för handlare runt om i landet under resten av året. 1949 var det första egentliga försäljningsåret. Då registrerades 349 bilar.
Kvaliteten var svajig det första året på grund av svårigheterna att få bra material till fabriken och stor personalomsättning. Framför allt var lackeringen undermålig. Hälften av bilarna från 1949 fick lackeras om i Sverige. Detta kostade då 558 kronor och 79 öre per bil, nästan tio procent av bilpriset. Hur mycket justeringar och efterarbete som krävdes illustreras av en kalkyl från importören. Varje bil krävde 81 timmar i genomsnitt för ”leveranstrimning”. 

Men redan 1950 var kvaliteten bättre och försäljningen ökade till 8 252 bilar. Succén var ett faktum.

LÄS MER
Succébilen ingen ville ha
Sveriges äldsta Volkswagen såld