Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Hydebrink / Shutterstock

Volkswagen går med vinst igen

Efter ett tufft andra kvartal med minusresultat vände det för fordonskoncernen Volkswagen AG. Under årets tredje kvartal nådde man ett rörelseresultat på 33 miljarder kronor.

Redan innan coronapandemin slog till med full kraft hade Volkswagen-koncernen inlett en rad besparingsåtgärder till följd av dieselgate-skandalen som har varit och fortfarande är kostsam för bolaget. Det hjälpte föga för att motverka marknadens sviktande under pandemins spridning världen över, även om det sannolikt lindrade de finansiella djupdykningarna en del. Volkswagen var dessutom snabba med att sjösätta fler åtgärder för att lindra effekterna av pandemin.
Årets andra kvartal blev en förlustaffär för Volkswagen AG. Rörelseresultatet, innan skatter och räntor räknats av, landade på minus 25 miljarder kronor.

Under årets tredje kvartal blev röda siffror återigen svarta. Rörelseresultatet blev plus 33,3 miljarder kronor, med en avkastning från fordonsförsäljningen på 5,4 procent, två procentenheter lägre än motsvarande period i fjol med betydligt bättre än under årets andra kvartal där man gick back med 5,8 procent. Totalt genererade fordonsförsäljningen intäkter på 617,5 miljarder kronor.

TEST: Så bra är Volkswagen ID.3 

Volkswagen AG rapporterar även att bolagets nettolikviditet, det vill säga att de räntebärande tillgångarna är större än räntebärande skulderna, stärktes under tredje kvartalet, till 258 miljarder kronor från 194,5 miljarder kronor.

Under tredje kvartalet levererade Volkswagen-koncernen 6,5 miljoner bilar runt om i världen, ett tapp med 18,7 procent från fjolårets åtta miljoner bilar under motsvarande period. Medan marknaden sviktade, globalt sett, ökade den i Kina och det anses vara en av anledningarna till det positiva resultatet som nu redovisas.

Vad årets fjärde kvartal kommer att bjuda på är högst ovisst i och med att covid-19 återigen har börjat breda ut sig mer kraftfullt och flera länder redan har beslutat om lock-downs, inte minst Volkswagens hemland Tyskland som från och med kommande måndag begränsar samhället.

VIKTIGT: Kör med rätt däck i vinter