Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Volkswagen ger upp – låter Suzuki få använda GTI

En oerhört segdragen historia ser nu ut att ha nått sitt definitiva slut. Volkswagen säger att man har dragit tillbaka sin överklagan av beslutet som ger Suzuki rätten att använda GTI-beteckningen.

Det var i mars tidigare i år som EU-domstolen efter en nio år lång tvist kom fram till beslutet att Suzuki får lov att använda beteckningen GTI på sina bilar utan att Volkswagen ska lägga näsan i blöt.

 Domstolen slog fast att GTI står för Gran Turismo Injection och inte är något som Volkswagen kan lägga beslag på. GTI får därmed skrivas ut på vilken sportig bil som helst med bränsleinsprutning. Dessutom förtydligade de att ”ingen kan missta en Suzuki för en Volkswagen, även om båda bilarna har GTI-emblem”.

 Volkswagen var inte nöjda med EU-domstolens beslut och överklagade. Men i lördags gick en Volkswagen-representat ut och sa att Volkswagen nu har dragit tillbaka överklagan. Enligt tyska Die Welt drogs den tillbaka för flera veckor sedan.

 Frågan är nu hur Suzuki agerar. Kommer de att döpa om sin sportigaste Swift-modell till Swift GTi (med litet ”i”) eller kommer den fortsatt att heta Swift Sport?

 Suzuki och Volkswagen har en dust som inte är avklarad, nämligen den om Volkswagens aktieinnehav om 19,89 procent i Suzuki.