Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Volkswagen

Volkswagen Golf gjorde det igen

Det är något med Volkswagen Golf och månaden augusti. Allt som oftast är det just Golf som avgår med vinsten när månadens registreringsstatistik summeras, så även år 2019.

Årets sista riktigt sommarmånad, augusti, är avverkad och vi vänder våra blickar mot den svenska registreringsstatistiken för nya bilar. Våra ögon får då skåda en månadsetta vid namn Volkswagen Golf som mäktade med 1 433 av månadens totala 29 477 registreringar. Antalet nybilsregistreringar var den gångna månaden nästan fem tusen fler än under samma månad i fjol då 24 670 bilar registrerades. Volkswagen Golf tappade dock från fjolårets 2 010 stycken.

Trots tappet räckte det ändå till ännu en förstaplats en augustimånad. Golf har ju en förmåga att segla upp i topp under just denna månad. Tittar vi fem år tillbaka i tiden, från 2014 och fram till i dag, är det bara 2017 som är en plump i protokollet för Golf, augusti månad det året slutade modellen på en andraplats bakom Volvo XC60.

Topp fem-placeringarna under årets augustimånad lade Volkswagen och Volvo beslag på. Utökar vi omfånget till topp tio blandar sig märken som Kia, Toyota och Skoda in i leken. I listan nedan anges fjolårets placering inom parentes.

1. Volkswagen Golf, 1 433 (1)

2. Volvo S60/V60, 1 353 (4)

3. Volvo S90/V90, 1 035 (5)

4. Volkswagen Tiguan, 875 (3)

5. Volvo XC60, 804 (18)

6. Kia Niro, 703 (6)

7. Volkswagen T-Cross, 635 (NY)

8. Toyota RAV4, 624 (34)

9. Volkswagen Passat, 598 (2)

10. Skoda Octavia, 565 (20)

Listan visar tydligt att månadens stora raket i registreringsstatistiken är Toyota RAV4. Modellen har fått sig ett rejält uppsving sedan lanseringen av nya generationen.

Regelverk bakom uppsving

Att totala antalet registreringar ökade med 19,5 procent i augusti jämfört med samma månad förra året beror så klart till stora delar på det vakuum som bildades förra sommaren i och med nya fordonsskattesystemet bonus/malus som infördes den 1 juli. Innan nämnda datum glödde nybilshandeln i Sverige, för att i nästan falna direkt efter.

Bil Sweden vill senarelägga WLTP-beskattning

Körcykeln WLTP har ersatt NEDC, det vill säga sättet man mäter nya bilars förbrukning och utsläpp. WLTP-körcykeln är i högre utsträckning förankrad i verkligheten och värdena blir därmed betydligt högre än vid NEDC-mätning. Tanken är att nya bilar ska beskattas enligt de nya värdena från och med nästa år, men det vill inte Bil Sweden.

– Fordonsindustrin är positiv till att införa WLTP i bonus/malus-systemet. Däremot uppmanar vi regeringen att inte införa den nya mätmetoden för bilars koldioxidutsläpp, WLTP, i bonus/malus-systemet redan från årsskiftet, utan avvakta till den större genomgång av systemet som aviserats till år 2021. WLTP-värdena för koldioxidutsläppen ligger cirka 20-25 procent högre för personbilar och cirka 30 procent högre för lätta lastbilar jämfört med värdena enligt den mätmetod, NEDC, som används i bonus/malus-systemet i dag. I verkligheten har dock en bil samma koldioxidutsläpp både före och efter ett införande av WLTP-värden i bonus/malus-systemet. Skulle WLTP införas utan några justeringar innebär det återigen en mycket kraftig höjning av fordonsskatten. Så sent som förra halvårsskiftet skedde en större höjning av fordonsskatten. En kraftig fordonsskattehöjning slår hårt mot personbilar, men framför allt mot lätta lastbilar, som ofta används av olika typer av hantverkare, och det vore olyckligt i ett läge när vi ser en avmattning av konjunkturen. Fordonsbranschen och konsumenterna behöver långsiktiga, transparenta och logiska styrmedel, säger Mattias Bergman.

Kia är dubbel vinnare i kategorin laddbart med Optima i topp och Niro på andra plats. Foto: Glenn Lindberg

Laddbart ökade marginellt

Exakt hundra fler laddbara bilar registrerades i augusti jämfört med augusti i fjol. 2 387 blev 2 487, det vill säga en ökning med 4,2 procent. Laddhybriderna stod, antalsmässigt, för störst del av kakan, men den var de rena elbilarna som såg till att förändringen var positiv. Medan laddhybriderna tappade ökade elbilarna under månaden med 71 procent.

1. Kia Optima Plug-In Hybrid (lh), 371

2. Kia Niro Plug-In Hybrid (lh), 313

3. Mitsubishi Outlander Plug-In Hybrid (lh), 246

4. Tesla Model 3 (el), 148

5. Renault Zoe (el), 138

6. Volvo XC60 Twin Engine (lh), 129

7. Nissan Leaf (el), 119

8. Tesla Model S (el), 117

9. BMW 530e (lh), 81

10. Volvo V60 Twin Engine (lh), 80