Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Verwendung fuer Pressezwecke honorarfrei

Volkswagen har nått avtal med underleverantörerna – produktionen snart igång igen

Efter långa förhandlingar har nu Volkswagen nått ett avtal med de två underleverantörer som tidigare satt sig på tvären. Därmed arbetet i fabrikerna inom kort återgå till normal produktionstakt.

Under förra veckan stod stora delar av Volkswagens Golf- och Passat-tillverkning samt produktionen av chassikomponenter, motorer, växellådor och avgassystem stilla på grund av oenighet mellan den tyska biljätten och två av dess underleverantörer. Totalt berördes omkring 28 000 fabriksanställda vid sex av Volkswagens tio tyska fabriker.

Men nu har Volkswagen och de båda underleverantörerna, CarTrim som tillverkar stolsklädslar samt ES Automobilguss som tillverkar gjutjärndetaljer till växellådor, kommit fram till ett avtal efter över 20 timmars förhandlingar.

Volkswagen vill inte gå in på vad avtalet innebär, men att det är i hamn. Det bekräftas av underleverantörerna. Både CarTrim och ES Automobilguss sägs ha sökt kompensation av Volkswagen för uteblivna intäkter om tiotals miljoner euro efter att Volkswagen sagt upp ett kontrakt.

Enligt Volkswagen kommer underleverantörerna att påbörja leveransen av delar så snart det är möjligt och fabrikerna kommer att stegvis återgå till normal produktion.

Under gårdagen, innan avtalet var klart, meddelade Volkswagen att produktionen kommer att påverkas åtminstone till och med den 30 augusti.