Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Atimedia

Volkswagen har sålt olagliga bilar till ovetande kunder

Ytterligare ett problem på halsen för Volkswagen, om än inte av samma storlek som utsläppsskandalen. Det har visat sig att den tyska biltillverkaren sålt olagliga förseriebilar till ovetande kunder, via lika ovetande återförsäljare.

Det är tysk media som rapporterar att Volkswagen har sålt icke gatlegala förseriebilar till kunder i Europa och Nordamerika under tolv års tid. Förseriebilar är bilar som föregår den riktiga serieproduktionen. Förserieproduktionen är en av flera initiala produktionsfaser som används för att trimma in en produktionslina – och inte minst även själva bilen och alla dess detaljer. En förseriebil är alltså något av en testbänk, en bil som normalt på flera punkter skiljer sig från slutprodukten. Förseriebilar får inte säljas vidare hur som helst utan brukar skrotas när deras uppdrag är slutfört.

Men Volkswagen har inte kasserat bilarna. De har i stället skeppat ut tusentals bilar till återförsäljare i Europa och Nordamerika som har sålt bilarna vidare till intet ont anande kunder som har trott att de har fått helt nya (i vissa fall lätt begagnade), lagliga och vanliga produktionsbilar levererade. Återförsäljarna kan inte beskyllas för fusket, de har nämligen också trott att bilarna var äkta och hade alltså ingen aning om att det var förserieprototyper. Endast Volkswagen har haft kännedom om bilarnas egentliga status.

Volkswagen har erkänt fusket och säger att det berör 6 700 bilar, men tyska Handelsblatt säger sig ha tagit del av intern företagsdokumentation om att det rör sig om närmare 17 000 bilar mellan 2006 och 2018.

En intern granskning ska ha identifierat över 9 000 bilar med klassificeringen ”otydlig byggnadsstatus”, dessa enbart av modellåren 2010 till och med 2015. Bilar som i tysk media beskrivs som bilar som aldrig skulle ha kommit ut på marknaden eftersom de kan ha en rad olika defekter.

Här ser vi bilar från flera av Volkswagen-koncernens märken, men enligt uppgift berör fusket endast bilar av märket Volkswagen.Här ser vi bilar från flera av Volkswagen-koncernens märken, men enligt uppgift berör fusket endast bilar av märket Volkswagen.Här ser vi bilar från flera av Volkswagen-koncernens märken, men enligt uppgift berör fusket endast bilar av märket Volkswagen.
Här ser vi bilar från flera av Volkswagen-koncernens märken, men enligt uppgift berör fusket endast bilar av märket Volkswagen.

Volkswagen ska i förra veckan ha varit i kontakt med ägarna av de berörda bilarna och tillsammans med en ursäkt – ”Vi beklagar djupt dessa omständigheter och ber om ursäkt” – erbjuder de sig att återköpa fordonen.

Enligt uppgift ska Volkswagens vd Herbert Diess ha varit medveten om fusket sedan 2016. Då var han Volkswagens varumärkeschef, men blev i våras Volkswagens högsta chef då han tog över posten efter Matthias Müller som i sin tur tog över efter Martin Winterkorn som fick sparken i samband med utsläppsskandalen dieselgate som omfattade omkring elva miljoner bilar.

Trots två års vetskap om att Volkswagen via ovetande återförsäljare har sålt olagliga bilar till ovetande kunder dröjde det till september 2018 innan biltillverkaren meddelade tyska transportmyndigheten Kraftfahrt-Bundesamt, KBA, om bedrägeriet.

– Dessa fordon är otillräckliga för att få befinna sig i trafik, säger KBA i ett uttalande.

LÄS OCKSÅ: Audi har fifflat med chassinummer

Herbert Diess, Volkswagens nuvarande vd, har enligt tysk media känt till fusket sedan 2016 men det är först nu som det har kommit upp till ytan.Herbert Diess, Volkswagens nuvarande vd, har enligt tysk media känt till fusket sedan 2016 men det är först nu som det har kommit upp till ytan.Herbert Diess, Volkswagens nuvarande vd, har enligt tysk media känt till fusket sedan 2016 men det är först nu som det har kommit upp till ytan.
Herbert Diess, Volkswagens nuvarande vd, har enligt tysk media känt till fusket sedan 2016 men det är först nu som det har kommit upp till ytan.

En talesperson för Volkswagen säger att vissa bilar endast behöver en mjukvaruuppdatering för att likställas med en vanlig serietillverkad bil, men att andra innehåller sådana skillnader och brister att de därför omedelbart ska skrotas. Vilken kategori respektive bil tillhör vet sannolikt ingen eftersom inte ens Volkswagen själva har dokumentation som specificerar skillnaderna och bristerna.

Förseriebilar av den här typen kan i undantagsfall säljas vidare, men då måste biltillverkaren noggrant dokumentera varje bil och alla detaljer som avviker från den typgodkända produktionsbilen. Denna dokumentation måste därefter skickas till och godkännas av berörda myndigheter samt återförsäljare och kund ska informeras tydligt. Något av detta har Volkswagen alltså inte gjort.

Åklagare i Tyskland har nu öppnat ett ärende för att avgöra om Volkswagen har begått bedrägeri vid försäljningen av tusentals så kallade riskfordon. Europeiska och amerikanska myndigheter kan komma att utdöma stora bötesbelopp om de anser att Volkswagen har handlat kriminellt. Det finns också risk för att återförsäljare och kunder drar Volkswagen inför domstol med stora skadeståndsyrkanden.

Det ska påpekas att försäljning av fungerande förseriebilar, så länge alla delaktiga parter informeras om förhållandena, är en god tanke miljömässigt sett.

LÄS OCKSÅ: Volkswagen, Daimler och BMW har testat avgaser på människor och apor