Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Bilden är tagen på en annan Volkswagen-fabrik i Kina.
Bilden är tagen på en annan Volkswagen-fabrik i Kina.
Bilden är tagen på en annan Volkswagen-fabrik i Kina.
Bilden är tagen på en annan Volkswagen-fabrik i Kina. Foto: Volkswagen AG

Volkswagen har startat fabriksbubbla i Chengdu

Volkswagen har startat en så kallad fabriksbubbla för sina anställda på fabriken i Chengdu i Kina. Detta för att kunna fortsätta produktionen trots att staden stängts ner till följd av en ny covid-våg.

Volkswagen Group håller sina anställda på plats i sin fabrik i den kinesiska staden Chengdu genom ett så kallat ”closed loop-system”. Det innebär i praktiken att de anställda får resa från sitt hem till arbetet och sedan tillbaka, utan att träffa andra människor där emellan och att de utöver det testas regelbundet för covid.

För att få till sådana här slutna system krävs att företagets verksamhet är viktigt för samhället samt att de kan försäkra myndigheter att deras system inte hotar folkhälsan.

Det är inte första gången ”closed loop-system” används, även företag som Bosch och amerikanska Foxconn har valt metoden för sina fabriker i staden. Tidigare har Tesla till och med låtit sina anställda sova på golvet på arbetet under liknande nedstängningar.

Trots att metoden har blivit välanvänd i Kina och det möjliggjort att försörjningskedjor kan fortsätta fungera under nedstängning har de också skapat problem. Automotive News rapporterar att arbetare i slutna kretsar har kritiserat de dåliga levnads- och arbetsförhållanden som metoden medför. Dessutom kan inte systemet förhindra omfattande störningar i globala leveranskedjor helt och hållet.

Chengdu, huvudstaden i Sichuan-provinsen, är den största kinesiska staden som stängts ner sedan Shanghais två månader långa nedstängning i våras. Staden är som ett tillverkningsnav för företag som Geely och Toyota. Volvos fabrik i Chengdu har stängt ner sin produktion men överväger att vidta åtgärder – kanske liknande det som Volkswagen nu gör. Det får framtiden utvisa.