Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Volkswagen ingår samarbete med Mahindra

Volkswagen och Mahindra & Mahindra meddelar att de ingår samarbete för att utveckla elbilar till den indiska marknaden.

Den indiska jättekoncernen Mahindra & Mahindra har inlett ett samarbete med Volkswagen som ska mynna ut i att elektrifiera den indiska bilindustrin. Enligt avtalet ska Volkswagen leverera delar till framtida elbilar som kommer att utvecklas av Mahindra för den gigantiska marknaden i Indien. Enligt Mahindra står marknaden för cirka tre miljoner bilar i nuläget och enligt prognoser kan marknaden växa till uppåt fem miljoner fordon per år 2030. Indienmarknaden ses därför som en av de viktigaste tillväxtmarknaderna och är därmed en nyckelspelare i omställningen till minskning av koldioxidutsläpp.
Vid klimattoppmötet i Glasgow 2021 åtog sig Indien att endast registrera utsläppsfria bilar från och med 2035 vilket betyder att marknaden står inför en rejäl omställning de kommande åren. Från 2030 räknar man med att cirka hälften av fordonen som säljs i landet kommer att vara helt eldrivna.

Foto: Volkswagen AG

Samarbetet med Volkswagen gäller främst att leverera delar från MEB-plattformen så som elmotorer, batterier och styrsystem. Mahindra ska sedan använda dessa till sin egna så kallade Born electric-plattform.
– Vi är mycket glada över att ha Volkswagen, en betydande global investerare inom området elektrisk mobilitet, som en strategisk partner för att uppnå vår ambitiösa Born Electric Vison. Våra team i Indien, Storbritannien och Detroit skapar passionerat en spännande framtid, säger Rajesh Jejurikar, vd Auto and Farm Sectors Mahindra.
Mahindra säger även att deras nya plattform inom kort kommer att presenteras i Oxfordshire, Storbritannien, men exakt vilken typ av bil vi kan vänta oss är i nuläget oklart.

– Mahindra är en pionjär inom det elektriska mobilitetsområdet i Indien och en fantastisk partner för vår MEB-plattform. Tillsammans med Mahindra vill vi bidra väsentligt till elektrifieringen av Indien, en enorm fordonsmarknad med enorm tillväxtpotential och hög relevans för klimatskydd, säger Thomas Schmall, vd Volkswagen Components.