Volkswagen intresserade av Proton och Lotus?

Det går bra för Volkswagen-koncernen och nu tittar man på vidare expansionsplaner. Nu förbereder man ett bud på sportbilstillverkaren Lotus och dess moderbolag malaysiska Proton.

Vi har sedan tidigare berättat om att Volkswagen-koncernen har som målsättning att bli världens största biltillverkare, och med goda vinstmarginaler i ryggen har man ett gyllene tillfälle att plocka upp mindre tillverkare på vägen i sin shoppingrunda.

Tidigare har det ryktats om att Volkswagen haft viljan att ta över Alfa Romeo från Fiat, och man har hamnat i luven på Suzuki sedan man köpt en aktieandel och försökt införiva företaget under sina vingar. Senaste uppgifterna kopplar samman Volkswagen med malaysiska Proton.

Volkswagen tillverkar redan Passat i en fabrik i Pekan, Malaysia, och det finns planer på att även tillverka Jetta och Polo där. Ett köp av Proton skulle innebära en starkare position på just den asiatiska marknaden för Volkswagen. Uppgifterna om intresset kommer från nyhetsbyrån Reuters, vars källor säger att Volkswagen är intresserade av att köpa åtminstone en relativt stor aktieandel i det malaysiska företaget, kanske till och med ett majoritetsägande.

Skulle Volkswagen ta över Proton blir man också ägare till Protons dotterbolag, brittiska sportbilstillverkaren Lotus, vars framtid tidigare i år varit i gungning, sedan man både valt att avstå bilsalongen i Paris och tvingat vd:n Dany Bahar att avgå, efter ett alltför luxuöst spenderande av företagets pengar. Fabriken har också stått still, så var så säkra på att tillgång till Volkswagens pengasäck vore en trevligpresent för britterna.