Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Volkswagen kan stoppa suvarna från Bentley och Lamborghini

Finanskrisen har försatt världens bilmarknader i gungning med vikande försäljning. Volkswagen-koncernen har hittills klarat sig bra, men nu ryktas det om att svångremmen dras åt och de kommande suvarna från Bentley och Lamborghini ska läggas i malpåse för att spara pengar.

Bilarna det handlar om är koncepten Bentley EXP 9-F som i våras visades på bilsalongen i Genève och Lamborghini Urus som debuterade i Peking strax därpå. Två modeller som visserligen ligger långt ifrån tillverkarnas ursprungstankar, men framgångarna från koncernkollegans Porsche Cayenne har obönhörligt smittat av sig. Cayenne står nu för hälften av samtliga tillverkare Porsche-modeller, en framgång både Bentley och Lamborghini definitivt önskar sig för att höja produktionstalet.

Volkswagen-koncernen har redan nu skruvat ner tillverkningsmålet för 2012 från 9,7 till 9,4 miljoner bilar, men trots att försäljningssiffrorna fortfarande ligger stadigt på en kraftigt sjunkande marknad ryktas Volkswagen nu vända på euro-mynten en extra gång innan de spenderas, och då prioriteras inte projekt som exklusiva nisch-suvar. Enligt uppgifter till Reuters ska Volkswagen fatta ett beslut på koncernens styrelsemöte den 23 november. Enligt Equinet AG-analytikern Tim Schuldt är det mycket som talar för att projekten stoppas eller åtminstone skjuts upp.

– Att skjuta upp lanseringen skulle inte göra något annat än att spara pengar, säger Schuldt till Reuters.

Spekulationerna bekräftas delvis av ett uttalade som Volkswagen-gruppens finanschef Hans Dieter Poetsch gjorde i samband med höstens bilsalong i Paris.

– I det här klimatet behöver vi ha en ansenlig summa likvida medel tillgängliga, och då är det naturligt att se över utgiftsposter som inte är obligatoriska, sa han.

De ursprungliga planerna var att starta produktionen av Bentleys suv i slutet av 2014 och Lamborghinis dito knappt tre år därpå, men hur det blir nu lär vi snart bli varse om.

Vad tycker du? Saknar du redan kontroversiella Bentley EXP 9-F och troligtvis blixtsnabba Lamborghini Urus?