Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
1 AV 2
Xpeng gör en nysatsning i Sverige med bland annat en suv
2 AV 2

Volkswagen köper in sig i Xpeng

För att stärka sina positioner på den kinesiska elbilsmarknaden köper Volkswagen in sig i Xpeng. Volkswagen kommer att äga fem procent av den kinesiska biltillverkaren och tillsammans ska de utveckla två nya elbilsmodeller.

Med en investering på 700 miljoner euro, motsvarande åtta miljarder kronor, köper Volkswagen 4,99 procent av kinesiska Xpeng och får på köpet en observatörsplats i styrelsen. Uppgörelsen innebär också att Volkswagen och Xpeng ska ta fram två nya MEB-baserade elbilar vid Volkswagens teknikcenter i kinesiska Hefei. Det handlar om två mellanstora elbilar som ska lanseras i Kina 2026.

Volkswagen-gruppen meddelar också att Audi ska fördjupa sitt samarbete med kinesiska SAIC. Nya modeller och en helt ny plattform ska utvecklas med kinesiska marknaden som fokus.

Volkswagens nya investeringar i kinesiska märken kan ses som ett försök att vända en dålig trend. Trots att elbilsförsäljningen ökade med 20 procent i Kina under första halvåret minskade Volkswagen-gruppens försäljning.