Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Volkswagen AG

Volkswagen köper lidarteknik för 40 miljarder kronor

Det israeliska teknikföretaget Innoviz ska leverera upp till åtta miljoner lidar-enheter till Volkswagen. Bolagen har tecknat ett avtal som ska löpa under åtta år och det hela är värt cirka 40 miljarder kronor. Syftet är att utveckla mjukvara för autonom körning.

Lidarsensorer har blivit populära, inte minst inom bilindustrin, eftersom tekniken anses lämpa sig för framtidens självkörande bilar. Tekniken innebär att en laserstråle skannar av omgivningen och konstruerar en tredimensionell bild. Bland andra Nissan och Mercedes använder redan tekniken i sina bilar och även Volkswagen, som dessutom nyligen ingått en stor affär för att använda ännu mer lidarsensorer.

Volkswagen Group har nämligen tecknat avtal med israeliska Innoviz som ska förse den tyska tillverkaren med mellan fem och åtta miljoner lidar-enheter. Leveranserna ska ske under åtta års tid med start ”i mitten av decenniet”. Avtalets totala kostnad uppskattas landa på 4 miljarder dollar, vilket motsvarar strax över 40 miljarder kronor.

Att ingå ett sådant här direktverkande avtal med Volkswagen är nytt för Innoviz. Företaget har redan ett befintligt avtal med BMW, men där agerar leverantören Magna International mellanhand. Innoviz menar att direktrelationen till Volkswagen kommer gynna båda parter eftersom det kommer få ner kostnaderna och bidra till snabbare och smidigare kommunikation.