Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Hans Hedberg / Teknikens Värld

Volkswagen missade utsläppsmålet – nu väntar dryga böter

Volkswagen klarade sitt utsläppsmål för 2020 med god marginal. Utsläppen från nya Volkswagen-bilar minskade med 22 procent. Sämre gick det för Volkswagen-gruppen som helhet. Nu väntar böter på drygt 1,2 miljarder kronor.

Volkswagen meddelar både bra och dåliga nyheter i dag. De positiva nyheterna rör Volkswagen som märke, där preliminära siffror visar att märkets genomsnittliga koldioxidutsläpp var 92 gram per kilometer, vilket är betydligt lägre än kravet på 97 g/km. Det innebär också att Volkswagen-bilarna minskade sina utsläpp med i genomsnitt 22 procent jämfört med 2019 då siffran var 119 g/km. Att utsläppet för Volkswagen blev så lågt beror till stor del på att man hann få ut 134 000 elbilar innan årets slut.

Att Volkswagen-märket klarar sin gräns räcker dock inte, när hela Volkswagen-gruppens totala utsläpp räknas samman blir snittet 99,8 g/km. Om man däremot räknar hela den så kallade utsläppspool som Volkswagen har bildat med Geely-ägda LEVC, Next E.Go och MG Motor blir snittet 99,3 g/km. Men inte heller det räcker, utan är 0,5 gram över målet.

Marginalen är hårfin, men det betyder ändå att VW-gruppen ska betala omkring 1,2 miljarder kronor i böter till EU. I VW-gruppens genomsnittsutsläpp räknas alla märken utom Lamborghini och Bentley som räknas för sig. Enligt Volkswagen klarade även Audi sitt mål, men nämner inte hur det gick för Porsche, Seat eller Skoda.

Det generella utsläppsmålet för biltillverkare som säljer bilar inom EU:s gränser är 95 g/km, men varje tillverkare får ett individuellt mål baserat på den genomsnittliga vikten på alla bilar som säljs. Det innebär att en tillverkare som säljer tunga bilar får släppa ut lite mer.