Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Volkswagen misstänks för nytt fusk med dieselmotorer

Ett nytt fusk för att lura systemen vid avgastester misstänks ha hittats i Volkswagens 1,2-liters EA189-dieselmotor. Om fusk bekräftas kan det leda till att 370 000 bilar i Europa måste återkallas.

Tyska transportmyndigheten Kraftfahrt-Bundesamt, KBA, säger sig ha hittat misstänkt fusk i Volkswagen-koncernens lilla EA189-baserade dieselmotor på 1,2 liter som finns i många mindre modeller från Volkswagen, Audi, Seat och Skoda. Det eventuella fusket sägs röra mjukvara som implementerades i samband med uppdateringen som skulle åtgärda annat fusk. Det skriver Bild am Sonntag enligt flera stora medier, bland annat Reuters.

Åklagare är inkopplade i ärendet och förberedelser för att väcka åtal mot icke namngivna Volkswagen-chefer har inletts. Volkswagen försäkrade nämligen under 2016 att just denna 1,2-liters dieselmotor var fri från fusk. Förhör ska hållas under nuvarande vecka.

Det är denna lilla trecylindriga dieselmaskin på 1,2 liter som nu har hamnat i skottgluggen. Den finns exempelvis i många Polo (BlueMotion) tillverkade mellan 2009 och 2014.

En talesperson för Volkswagen ska för nyhetsbyrån Bloomberg ha berättat att interna kontroller hittade oegentligheter med motorn och att de då meddelade myndigheterna.

KBA övervägde till en början att tvinga Volkswagen att återkalla omkring 30 000 berörda bilar i Tyskland. Den siffran kan växa till omkring 370 000 bilar över hela Europa om KBA finner att mjukvaran är olaglig.

Bilar med nämnda motor återkallades sent 2016 för åtgärd, som en del av den massåterkallelse av miljontals manipulerade bilar som Volkswagen-koncernen tvingades till efter att dieselgate-skandalen uppdagades.

Information från Volkswagen Sverige

Volkswagens kvalitetskontroll granskar alltid kontinuerligt alla tekniska lösningar i samband med pågående servicekampanjer och återkallningar. Under den kontroll man regelbundet genomför av mjukvaruuppdateringen för 1,2-liters EA189-motorer, dök det upp frågor som kräver fortsatt analys. Volkswagen informerade då omedelbart ansvariga myndigheter, inklusive den tyska transportmyndigheten KBA. Som en första kortsiktig och förebyggande åtgärd, tog man gemensamt beslutet att en fortsatt uppdatering av 1,2-litersmotorerna skulle stoppas. Just nu pågår en gemensam utredning och analys av frågan, med syfte att lösa den så fort som möjligt.