Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Volkswagen AG

Volkswagen nått elbilsförsäljningsmål ett år tidigare

Volkswagen har sålt 500 000 ID.-bilar världen över, något som var planerat att uppnås om ett år. Bolaget menar att det, särskilt med tanke på den ansträngda försörjningssituation som råder, innebär stora framsteg i det större målet om att bli utsläppsfri.

Produktionen av ID.3 startade 2019 och första kundleverans skedde i oktober för två år sedan. Därefter har ID.4 och nu även ID.5 lanserats och beställningarna har rasslat in. Nyligen nådde Volkswagen en milstolpe: 500 000 sålda ID.-bilar världen över. Målet har dessutom uppnåtts ett år tidigare än planerat.

– En halv miljon levererade ID.-bilar bekräftar att de eldrivna modellerna tas emot väl av våra kunder över hela världen. Vi är på rätt väg med vår satsning på elektrisk mobilitet och vår framgångssaga fortsätter. Vårt fokus är oförändrat – vi vill göra Volkswagen till det mest eftertraktade märket för hållbar fri rörlighet, säger Imelda Labbé, styrelsemedlem på Volkswagen med ansvar för försäljning, marknadsföring och servicemarknad.

LÄS OCKSÅ: Volkswagen ID.3 blir suv – får nytt namn 

Bolagets orderstock är fortsatt stor och de arbetar för fullt med att kunna leverera ungefär 135 000 ID.-modeller som ligger under beställning. Det är inte ett helt lätt arbete med tanke på rådande situation.

– På grund av den pressade situationen när det gäller komponentförsörjningen måste vi hela tiden justera produktionen, säger Imelda Labbé.

Volkswagen har ett uttalat mål om att enbart tillverka elbilar i Europa 2033 och redan 2030 räknar man med att eldrivna bilar ska stå för 70 procent av europaförsäljningen. Man menar att milstolpen om 500 000 sålda elbilar bekräftar att produktportföljen matchar kundernas behov och att det är ett viktigt delmål i helheten.

I Sverige har Volkswagen hittills i år sålt 26 828 personbilar, och av dem är 8 483 (31,7 procent) ID.-modeller.