Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Volkswagen och BMW investerar i hållbart stål

BMW och Volkswagen fortsätter precis som så många andra biltillverkare jaga efter mer hållbara sätt att tillverka bilar. Båda dessa företag har nyligen tecknat nya avtal med den tyska ståltillverkaren Salzgitter AG.

Volkswagen har haft ett samarbete med Salzgitter i över 60 år och även BMW har varit en stor kund hos Salzgitter i många år. Stålverk har länge varit förknippat med stora utsläpp då det är en energikrävande process att framställa stål från början till slut. Båda dessa biltillverkare har sedan ett antal år tillbaka börjat återvinna stål tillsammans med ståltillverkaren och nu går samarbetet in i en ny fas.

Tanken är att BMW ska börja använda sig av det nya gröna mer hållbart framställda stålet i sin produktion i sina europeiska fabriker med start 2026. Det mer miljövänliga stålet ska stå för upp till 40 procent av den totala stålanvändningen till 2030. Sedan tidigare har man skrivit på ett avtal med det svenska företaget H2 Green Steel som ska börja leverera hållbart stål från 2025.

Volkswagen planerar att ha en sluten återvinning av stål mellan anläggningarna i Salzgitter och Wolfsburg. Volkswagen satsar på att bli en av de stora företagskunderna 2025 vilket är samma år som Salzgitter räknar med att starta tillverkningen av sitt CO2-reducerade stål. Den framtida elbilen Trinity kommer att vara byggd med den här typen av hållbart stål när tillverkningen sätter i gång 2026.

Volkswagen Trinity.
Volkswagen Trinity.
Volkswagen Trinity.
Volkswagen Trinity.
Volkswagen Trinity.
Volkswagen Trinity.
1 AV 2
Volkswagen Trinity.
Foto: Volkswagen AG
2 AV 2
Volkswagen Trinity.
Foto: Volkswagen / LinkedIn

Salzgitter som är en stor tysk ståltillverkare kommer att bygga en ny produktionslinje och tillverkningen av det mer hållbara stålet kommer som sagt sättas i gång i större skala i slutet på 2025. Tillverkningsprocessen kommer i stället för att som traditionell tackjärnsproduktion i stora kolbaserade stålugnar använda sig av grön vätgas och förnybar energi. Det görs genom att bygga väteelektrolysatorer, direktreduktionsanläggningar och elektriska ugnar. Det här ska kunna minska CO2-utsläppen med upp 95 procent. Även H2 Green Steel kommer använda sig av vätgas i sin stålproduktion.

Foto: Carsten Brand / Volkswagen AG

Redan under 2021 började både Volkswagen och Mercedes köpa in hållbart stål från Salzgitter som släpper ut 66 procent mindre koldioxid (CO2) än konventionellt framställt stål. Det visade sig sedan att fler var intresserade av den nya sortens mer hållbara stål och nu är bollen i rullning. Flera biltillverkare har redan börjat med olika återvinningsprogram och det gynnar alla eftersom det genererar mindre utsläpp att återvinna stål än att tillverka nytt.