Foto: Kai-Uwe Knoth / Volkswagen AG

Volkswagen och Bosch i nytt batterisamarbete

Volkswagen-koncernen ska samarbeta med Bosch för att etablera en europeisk leverantör av batterilösningar för elfordon.

Volkswagen har sedan en tid ett stort engagemang för batteritillverkning, vilket vi berättat om flera gånger tidigare. Nu skalar de upp sin satsning och har ingått avtal med Bosch om att starta ett nytt företag för bland annat batteritillverkning.

Bolagen har som mål att leverera hela utbudet av processer och komponenter som behövs för storskalig tillverkning av battericeller och system. Volkswagen planerar att bygga sex battericellsfabriker i Europa till 2030. Den totala kapaciteten ska vara på cirka 700 gigawattimmar årligen.

För båda företagen är den här alliansen ett ytterligare steg mot att spela ledande roller inom e-mobilitet. Volkswagen bidrar med att vara en skicklig biltillverkare i stor skala och är på väg att bli en stor tillverkare av battericeller. På Bosch är man duktiga på fabriksautomation och systemintegration. Därför menar bolagen att de kompletterar varandra i det här.

LÄS OCKSÅ: Volkswagen presenterar strategin New Auto 

– Vårt beslut att aktivt engagera sig i den vertikala integrationen av den batteritillverkande värdekedjan kommer att utnyttja betydande nya vinstpooler. Att ta sikte på att etablera en helt lokaliserad europeisk leveranskedja för e-mobilitet tillverkad i Europa är verkligen en sällsynt möjlighet i affärshistorien, säger Thomas Schmall, styrelseledamot för Volkswagen Group med ansvar för teknik och vd för Volkswagen Group Components.

Målet är att förbereda etableringen av det nya företaget i slutet av året.

– Med mer än 135 års erfarenhet av fordon och vår beprövade industrialiseringsexpertis vill vi möta den växande efterfrågan på batterier. Den europeiska industrin har potential att bli en teknisk drivkraft för den ekologiska omvandlingen av ekonomin, säger Rolf Najork, styrelseledamot för Robert Bosch Group och styrelseordförande för Bosch Rexroth.