Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Volkswagen AG

Volkswagen och Microsoft ska tillsammans påskynda utvecklingen av självkörande bilar

Med gemensamma krafter ska bilgiganten Volkswagen och teknikgiganten Microsoft ta fram en molnbaserad plattform som ska underlätta och snabba på utvecklingen av självkörande teknik till bilar.

Volkswagen och Microsoft är ingen ny kombination, de båda multinationella företagen samarbetar sedan några år inom olika områden. I dag meddelas det att de än en gång gör gemensam sak, denna gång för att påskynda utvecklingen av autonom teknik, det vill säga självkörande bilar.

Volkswagen-gruppens mjukvaruavdelning Car.Software och Microsoft ska tillsammans bygga en molnbaserad plattform för autonom körning, förkortad ADP (Automated Driving Platform), som placeras på Microsofts befintliga molnplattform Azure.

– Kraften i Microsoft Azure och dess beräknings-, data- och AI-kapaciteter gör det möjligt för Volkswagen att leverera säkra och pålitliga automatiserade körlösningar till sina kunder snabbare, säger Scott Guthrie, vice vd för Cloud+AI på Microsoft.

Med Azure som grund beskrivs ADP kunna hantera enorma mängder data från verkliga situationer, något som sägs leda till att utvecklingscyklerna minskar drastiskt, från flera månader till bara några veckor.

Både Volkswagen och Microsoft har för avsikt att öppna upp för tekniksamarbeten med andra företag som tillåts bygga verktyg och tjänster som kan integreras i plattformen för att förbättra de förarassisterande och autonoma systemen.

I dag utvecklar Volkswagen ungefär tio procent av mjukvaran i koncernens bilar. Om bara fyra år, 2025, siktar man på 60 procent. För att nå dit krävs stora omställningar och investeringar. Man räknar med att denna digitaliseringsprocess kostar över 270 miljarder kronor.