Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Volkswagen Suzuki
Volkswagen Suzuki
Volkswagen Suzuki
Volkswagen Suzuki

Volkswagen och Suzuki bryter samarbete

Efter många hårda ordväxlingar mellan företagen ser varken Volkswagen eller Suzuki på varandra som samarbetspartners längre, uppger Bloomberg.

Tyska biljätten Volkswagen gick för några år sedan in som delägare i Suzuki med en knapp femtedel av aktierna. Planen var att inleda ett samarbete mellan de två företagen, där Volkswagen skulle få ta del av Suzukis teknik och vice versa. Enligt Suzuki känner sig det japanska företaget lurade på konfekten eftersom Volkswagen enligt deras mening inte hållit sin del av avtalet. 

 Volkswagen har tidigare slagit ifrån sig anklagelserna men lyckades reta upp Suzuki ännu lite till när man i sin årsrapport i mars formulerade sig att man kommer kunna ”avsevärt påverka finansiella och operationella beslut” hos Suzuki. Suzuki svarade med att kräva tillbaks de 19,9 procent av aktierna som Volkswagen köpt in sig med och att köpa in dieselmotorer från Volkswagen-konkurrenten Fiat.

 I en intervju med Bloomberg går Volkswagen ut med att man tar tillbaka formuleringen i årsrapporten men lägger till att man inte längre klassar Suzuki som samarbetspartner. 

 – Tillfället att avsevärt påverka Suzuki är, i nuläget, inte längre aktuellt, säger en representant för Volkswagen till Bloomberg, och tillägger att Volkswagen nu sorterar in sina Suzuki-aktier under ”övriga tillgångar”, men att man inte har några planer på att sälja tillbaka dem.

 Suzuki svarade med ett uttalande från sin italienska avdelning där Suzuki Italias vd Junya Kumataki menade att Suzukis hållning står fast.

 – Suzuki har beslutat om skilsmässa från Volkswagen och vi har inget mer att tillägga.