Volkswagen och Tata i samarbete

Volkswagen-koncernen, med Skoda i täten, tecknar avtal med Tata om att samarbeta på världens näst mest expansiva marknad.

Indiska Tata-koncernen, som bland annat omfattar Jaguar och Land Rover, och Volkswagen gör gemensam sak. Förhandlingar har pågått i över ett år men nu är riktlinjerna klara för hur ett samarbete för den indiska marknaden ska se ut.

Tidigare planer på att Tata ska använda sig av Volkswagens flexibla MQB-plattform, som i dag används av modeller som Volkswagen Golf, Audi TT och Skoda Kodiaq, har gått i stöpet då den skulle resultera i allt för dyra bilar för de indiska köparna. I stället kommer man att förlita sig på Tatas plattform AMP, som i dagsläget är grunden till Tata-modellerna Kite, Nexon och Hexa.

Även Volkswagens motorer skulle resultera i för dyra bilar så även där blir det tal om Tata-lösningar. Det tekniska samarbetet kommer främst röra elektronik och enskilda komponenter.

Bernhard Maier (Skoda), Matthias Müller (Volkswagen) och Guenter Butschek (Tata) tecknar avtal i Genève.

Volkswagen har haft svårt att ta sig in på den indiska marknaden. Koncernen hade tidigare ett samarbete med Suzuki som i dag tillsammans med Maruti är dominanter i Indien. Under januari 2017 hade de en marknadsandel på 51 procent.

I Indien såldes det förra året närmare tre miljoner bilar och marknaden är efter den kinesiska den mest expansiva.

Samarbetet mellan Tata och Volkswagen kommer främst gå via Skoda och en första modell kan presenteras redan 2019.