Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Volkswagen öppnar bilfabrik i Rwanda

Volkswagen ser Afrika som en tillväxtmarknad som kan komma att utvecklas starkt inom bilsegmentet. Därför förbereder de sig med fabriker på plats, nu senast en i Rwanda.

I Rwanda bor cirka tolv miljoner invånare. Ändå har det endast registrerats strax över 200 000 bilar i privat ägo de senaste 20 åren. Underlaget är alltså svagt, men det hindrar inte Volkswagen som nu har öppnat en monteringsfabrik i landet som ligger i de östra delarna av Afrika.

Fabriken ska initialt sätta ihop uppemot tusen bilar årligen, en siffra som justeras beroende på marknadens efterfrågan. Till en början är det senaste generationerna av Polo och Passat som lämnar fabriken.

I ett senare skede har man som mål att sätta ihop uppemot 5 000 bilar årligen, utöver nämnda modeller ska då även Tiguan, Amarok och Teramont ingå i uppställningen.

Volkswagens satsning har kostat dem cirka 178 miljoner kronor och beräknas sätta tusen personer i arbete.

Foto: Volkswagen AG

Volkswagen har redan bilfabriker i Nigeria, Kenya och Sydafrika. De två förstnämnda, som är relativt nya, har i dag en gemensam kapacitet på 15 000 bilar årligen medan den i Sydafrika som kan komma upp till 170 000 bilar per år. Dessutom har Seat, som ingår i Volkswagen-koncernen, sedan hösten 2017 en fabrik i Algeriet.

Volkswagen har även planer på att lansera applikationsbaserade bildelningstjänster och olika typer av taxitjänster i Rwanda. Enligt Volkswagen är efterfrågan på mobilitet i landet ökande och den här typen av tjänster ses som en snabb lösning på ett problem som i dag inte kan täckas.