Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Bilden är ett montage.Bilden är ett montage.Bilden är ett montage.
Bilden är ett montage.

Volkswagen öppnar för att dela elbilsteknik med Ford

Ford och Volkswagen har redan närmat sig och branschanalytiker menar att de båda bolagen kan komma att stå varandra oerhört nära. Nu öppnar Volkswagen för att deras teknik för elbilar kan tillgängliggöras för andra biltillverkare.

Det var i juni i år som Ford Motor Company och Volkswagen AG meddelade att de hade undertecknat en viljeförklaring (Memorandum of Understanding) som avser att de båda bolagen ska kunna samarbeta inom olika strategiska områden för att stå bättre rustade inför vad framtiden har att erbjuda. Framför allt transportbilssektorn lyftes fram då.

För ett par veckor sedan skrev vi, baserat på information från Detroit, att det nyfunna samarbetet kan komma att leda till något mycket större. Vissa analytiker i branschen pratar till och med om någon form av sammanslagning mellan bolagen.

Någon sammanslagning handlar inte dagens information om, däremot om att Volkswagen ser ut att öppna ytterligare dörrar för samarbeten. Under en konferens i tisdags sa Volkswagens ekonomidirektör Frank Witter att deras strategi är att öppna upp företaget för samarbeten i betydligt större utsträckning än i dag.

På en direkt fråga om att det kan innebära att låta Ford bygga elbilar på Volkswagen-gruppens elbilsarkitektur MEB svarade Frank Witter att det är fullt möjligt, men att inga beslut om det har tagits.

Volkswagens MEB-plattform för elektriska bilar kommer att börja användas nästa år då I.D. Neo, tidigare I.D. Concept, börjar byggas i Zwickau-fabriken. Ja, det är samma fabrik som Trabant en gång byggdes i, men den är moderniserad sedan dess och är nu på väg att ställas om till en renodlad elbilsfabrik.

MEB-plattformen kommer att bilda grund för flera andra elektriska Volkswagen-bilar de närmaste åren, samt elbilar från Audi, Seat och Skoda… och kanske Ford.