Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Lamborghini

Volkswagen överväger försäljning av Lamborghini

Och inte bara Lamborghini utan koncernens hela italienska engagemang som även består av motorcykeltillverkaren Ducati och design- och teknikföretaget Italdesign Giugiaro.

Volkswagen AG ser över samtliga delar inom koncernen. Verksamheten ska bli mer strömlinjeformad för att på bästa sätt ta emot den framtid som redan har inletts med allt vad det innebär i form av elektrifiering, autonom teknik och digitala tjänster. I fredags meddelade koncernen att man ökar sina investeringar på områdena de kommande fem åren till motsvarande 746 miljarder kronor.
Inom nämnda tre teknikområden kan det vara svårt att anpassa koncernens samtliga varumärken, därför har det tidigare förekommit uppgifter om att Volkswagen vill anpassa verksamheten genom att bland annat avyttra några delar. Så sent som i förra månaden var det Lamborghini, Bugatti och Ducati som var på tal.

Vid ett analysmöte under måndagen gick Herbert Diess, Volkswagen AG:s vd, in på lite detaljer:

– Vi arbetar med vår italienska juridiska struktur, sa han enligt Reuters och förtydligade att Lamborghini, Ducati och Italdesign kommer att fasas in i en struktur som gör det möjligt för Volkswagen att agera om ett beslut om ägarbyte fattas.

– Vi ska, låt oss säga, föra in det (delar av verksamheten, reds anm) i en juridisk struktur där vi kan agera. Det är förmodligen en lite långsammare process, sa han vidare och poängterade att inga beslut är tagna.

Lamborghini har ingått i Volkswagen-koncernen, som en underdivision till Audi, sedan 1998. Motorcykeltillverkaren Ducati, som också är en underdivision till Audi, har ingått sedan 2012. Designhuset Italdesign Giugiaro, som Volkswagen haft nära samarbete med sedan tidigt 1970-tal, köptes upp till 90,1 procent av Volkswagen AG 2010, och är en underdivision till Lamborghini.

Under analysmötet meddelade Herbert Diess också att Volkswagen kommer att missa EU:s uppsatta koldioxidutsläppsmål med ett gram eller så.