Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Volkswagen AG:s vd Herbert Diess vid presentationen av koncernens nya strategi.Volkswagen AG:s vd Herbert Diess vid presentationen av koncernens nya strategi.Volkswagen AG:s vd Herbert Diess vid presentationen av koncernens nya strategi.
Volkswagen AG:s vd Herbert Diess vid presentationen av koncernens nya strategi. Foto: Volkswagen AG

Volkswagen presenterar strategin New Auto

Från Das Auto till New Auto. I dag presenterar Volkswagen-gruppen en ny strategi för framtiden som ska öka lönsamheten. Fokus ligger på egenutvecklad mjukvara och en enda skalbar plattformsarkitektur.

Volkswagen ser ljust på framtiden. Den tyska fordonskoncernen höjer sitt mål för rörelsemarginalen år 2025 från 7-8 procent till 8-9 procent. Det var en punkterna som presenterades när Volkswagen Group avslöjade sin nya strategi kallad New Auto. 

Volkswagen ser goda möjligheter att öka lönsamheten till följd av elektrifieringen och digitaliseringen och man ser sig numera som ett mjukvarudrivet mobilitetsföretag. Enligt Volkswagen-gruppens vd Herbert Diess är det en enorm omställning man står inför.

– Till år 2030 kommer bilvärlden att ha genomgått den största förändringen sedan skiftet från hästar till bilar vid början av 1900-talet, säger Herbert Diess.

Volkswagens strategi New Auto sträcker sig fram till 2030 och är helt och hållet inriktad på digitalisering och elektrifiering.

– Marknaden för förbränningsmotorbilar kommer att minska med över 20 procent under de kommande tio åren. År 2030 kommer den globala elbilsförsäljningen vara i nivå med försäljningen av förbränningsmotorbilar, säger Herbert Diess.

År 2030 ska Volkswagen-gruppen ha minskat klimatavtrycket per bil med 30 procent jämfört med 2018 års nivå och då ska också varannan såld bil vara helt eldriven. Tio år senare, 2040, beräknas närmare 100 procent av koncernens bilar som säljs på de största marknaderna vara nollutsläppsbilar. År 2050 siktar Volkswagen på att vara helt klimatneutralt.

LÄS MER: Nya Volkswagen Passat blir rymligare än någonsin 

En av de viktigaste nycklarna till omställningen blir batterier. Volkswagen-gruppen planerar att ta fullständigt kontroll över hela kedjan från råmaterial till återvinning och man kommer att gå över till att använda en och samma typ av battericell i alla sina bilar, vilket sägs kunna innebära en kostnadsbesparing på 50 procent.

Volkswagen-gruppen kommer att bygga sex gigafactorys i Europa med en total produktionskapacitet på 240 gigawattimmar (GWh) år 2030. En av dem är Northvolt-fabriken i Skellefteå, en annan finns i tyska Salzglitter och drivs i samarbete med kinesiska Gotion High-Tech och man avslöjar nu att en tredje ska ligga i Spanien. Volkswagen planerar också att förlägga tillverkningen av en ny serie små elbilar till Spanien från och med 2025.

– Volkswagen kommer att bli en av de största batterianvändarna globalt. Det är därför vi arbetar med vårt eget cellformat i alla märken, som vi kommer att börja lansera 2023. År 2030 täcker det 80 procent av vår elektriska volym, säger Herbert Diess.

LÄS OCKSÅ: Northvolt får miljardtillskott i kassan av Volkswagen 

Volkswagen kommer också att renodla sin plattformsteknik. Dagens två elektrifierade, modulära arkitekturer MEB och PPE kommer att ersättas av SSP (Scalable Systems Platform). Med början år 2026 ska man bygga alla koncernens helt digitaliserade och elektrifierade bilar, i alla segment, på den nya plattformstekniken. Under livscykeln för SSP räknar man med att bygga drygt 40 miljoner bilar.

En battericell, en plattformsteknik och inte minst – en mjukvaruarkitektur. Volkswagens dotterbolag Cariad utvecklar den helt nya mjukvaran E3 2,0 som ska vara färdig 2025. Då kommer alla koncernens bilar att använda samma mjukvara som ska vara helt uppkopplad, tillåta uppdateringar av fler system i bilen, mycket likt det system Tesla har redan i dag. Den nya mjukvaran ska dessutom vara redo för självkörning i nivå 4, vilket inte innebär total självkörning men att föraren tillfälligt kan ta händerna från ratten.

– Cariad utvecklar mjukvaran för alla gruppens bilar, våra egna mjukvarustackar. Volkswagen OS kommer att vara plattformen för att distribuera ny programvara och funktioner var som helst och när som helst och gör bilen till en kontinuerligt förbättrande och självlärande maskin, säger Herbert Diess.