Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Nitpicker/Shutterstock

Volkswagen räknar med 81 procent lägre vinst

Världens största biltillverkare, Volkswagen-koncernen, ger en preliminär insyn i hur finanserna för årets första kvartal utvecklade sig.

Bilförsäljningen har backat i Europa samtliga månader i år, och mars månad var allt annat än munter läsning. 52 procent tappade nybilsmarknaden på vår kontinent. Liknande utveckling kan ses i andra delar av världen, allt på grund av den pandemi som har spridit sig runt jordklotet de senaste månaderna.

För många biltillverkare är det väldigt kärva tider, bland annat pekas SsangYong ut som ett första möjligt offer till följd av coronakrisen som har lett till att bilfabriker och bilhandlare har tvingats stänga.

Inte ens stora drakar som exempelvis Volkswagen kan passera krisen obemärkt. Nu har Volkswagen-koncernen kommit med en preliminär rapport för hur årets första kvartal, från januari till och med mars, ser ut rent ekonomiskt.

LÄS MER: Volkswagen blöder 22 miljarder kronor – varje vecka

De räknar med att rörelseresultatet för kvartalet sjunker med 81 procent jämfört med samma kvartal 2019. Från 4,84 miljarder euro till 900 miljoner euro. Vidare uppger de att koncernens rörelsemarginal tar rejält med stryk och sjunker från 8,1 till 1,6 procent. Siffrorna är långt ifrån de mål som Volkswagen hade lagt upp för 2020. Koncernen menar att det nu är omöjligt att nå helårsmålen.

Omsättningen beräknar man till 55 miljarder euro, ned från drygt 60 miljarder euro under första kvartalet i fjol.

Volkswagen skriver i ett pressmeddelande att det för närvarande inte är möjligt att avgöra när en ny prognos för helåret kan göras då effekterna av pandemin påverkar allt från kundernas efterfrågan på bilar till leverantörskedjor och produktion.

Den 29 april ska Volkswagen AG presentera samtliga fastställda siffror för årets första kvartal.