Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Volkswagen sålde 10,3 miljoner fordon 2016 – trots dieselgate

Siarna sa att dieselgate skulle drabba Volkswagen hårt. Nu när vi har facit i hand ser vi att det inte blev så, Volkswagen ökade i stället sin försäljning under fjolåret.

Utsläppsskandalen som drabbade Volkswagen-koncernen blev allmänt känd under hösten 2015. Svarta rubriker avlöste varandra runt om i världen och det snackades om kännbara ekonomiska konsekvenser för Volkswagen och att de skulle tappa försäljningen. Vissa trodde till och med att dieselgate skulle vara något av en dödsstöt för den gigantiska biltillverkaren från Tyskland. Så har det i princip inte alls blivit, försäljningsmässigt har det till och med blivit tvärtom.

När Volkswagen AG nu redovisar fordonsleveranserna som de genomförde under 2016 ser vi att de uppgick till drygt 10,3 miljoner fordon, en ökning med 3,8 procent jämfört med året dessförinnan.

Störst ökning registrerades i Asien-Stillahavsregionen där försäljningen under fjolåret steg med 9,7 procent. Asien-Stillahavsregionen var dessutom den region där Volkswagen sålde fler fordon än någon annanstans i världen, nämligen drygt 4,3 miljoner. Kina stod för nästan hela försäljningen i regionen, nästan fyra av de 4,3 miljonerna såldes i det väldiga landet.

Europa var inte långt efter i statistiken med drygt 4,2 miljoner sålda fordon, en ökning om fyra procent. Starkaste marknaden här var hemlandet Tyskland där ökningen endast var 0,2 procent.

Även i Nordamerika, där Volkswagen har fått utstå mycket kritik från inte minst myndigheter till följd av dieselgateskandalen, ökade koncernen, dock endast med 0,8 procent till drygt 939 000 fordon. I USA, där själva skandalen uppdagades, backade man med 2,6 procent men USA är ändå största marknaden i regionen.

Enda kontinenten där Volkswagen tappat är den sydamerikanska. Med drygt 421 000 levererade fordon under 2016 tappade koncernen 24,6 procent i Sydamerika. På största marknaden Brasilien backade man än mer – med 33,9 procent.

Samtliga varumärken inom (Bentley, Bugatti och Lamborghini är ej redovisade) ökade, bortsett från lastbilstillverkaren MAN som backade ytterst lite.

Volkswagen var så klart det mest sålda märket inom koncernen med knappt sex miljoner levererade fordon, en ökning med 2,8 procent. Audi, Skoda, Seat och Porsche ökade allihopa med ett par eller några procentenheter till 1,9 miljoner, 1,1 miljoner, 410 000 respektive 238 000 levererade fordon.

Mest ökade Volkswagens leveranser av transport- och nyttofordon. Drygt 480 000 fordon är en ökning med 11,4 procent jämfört med 2015 års siffra.

Medan MAN backade något ökade i stället Scania. MAN är dock fortfarande ungefär en fjärdedel större än Scania.