Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Volkswagen siktar inte längre på att bli störst i världen

Ett uttalat mål under många år har varit att bli världens största biltillverkare. Men med en ny vd vid rodret är det målet inte längre lika viktigt.

I slutet av oktober fick Volkswagen av Toyotas vd Akio Toyoda rådet att inte fokusera på att bli störst, utan att bli bäst. Volkswagens tidigare vd Martin Winterkorn var en aning besatt av att bli just störst i världen bland biltillverkarna. Det fanns till och med uttalat i företagets affärsplan kallad Strategy 2018. Om knappt tre år var tanken att Volkswagen skulle vara ledande på många plan, bland annat volymmässigt.

Men precis som för två månader sedan poängterar nye vd:n Mattias Müller, som tog över strax efter att den stora dieselskandalen började rullas upp, att storleken inte har någon betydelse.  För tyska WirtschaftsWoche berättar han att bryter Winterkorns strategi, något som snart kommer att synas i den nya planen Strategy 2025.

– Enligt min mening är detta blickande på kvantiteter och ständiga nya försäljningsrekord meningslöst, säger han och fortsätter:

– Huruvida vi är nummer ett, två eller tre sett till volym bryr jag mig inte om. Men Volkswagen kommer inte att ge upp anspråket på att bli ledande i branschen, men vi definierar det annorlunda nu.

Volkswagen var efter årets första sex månader största biltillverkaren i världen. Under hösten har man dock tappat sin tätposition medan Toyota tagit klivit upp överst på pallen.

Han avslöjar samtidigt att Volkswagen inte kommer att brassa på med pompa och ståt på olika tillställningar, med början på bilsalongen i Genève i mars nästa år. Han menar att lite mer ödmjukhet och blygsamhet är bra och att det kommer att spara dem miljontals euro vid varje tillställning. Det blir en ansenlig summa pengar som sparats vid årets slut efter fyra, fem bilsalonger.