Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Tesla i bakgrunden, men inte i försäljningsstatistiken för elbilar.Tesla i bakgrunden, men inte i försäljningsstatistiken för elbilar.Tesla i bakgrunden, men inte i försäljningsstatistiken för elbilar.
Tesla i bakgrunden, men inte i försäljningsstatistiken för elbilar. Foto: Patrik Lindgren / Teknikens Värld

Volkswagen ska bli större än Tesla

Volkswagen är större än Tesla, men inte inom området elbilar. Målet är att år 2025 kliva förbi det amerikanska företaget som världens största elbilstillverkare. 

Biltillverkarna har till stora delar ställt om siktet, numera satsas det enorma summor på att utveckla och tillverka elektriska fordon. En av tillverkarna som ligger i absolut framkant är tyska koncernen Volkswagen AG som erbjuder marknaden en rad olika elbilar från exempelvis Audi, Porsche och Volkswagen. Men störst är koncernen inte – när det gäller elbilar. Högst upp på denna tron finns i stället amerikanska Tesla Inc som faktiskt inte bara är tillverkare av elbilar utan också verksamt i andra branscher inom områden som energihantering och -lagring. Exempelvis tillverkar Tesla solcellspaneler för hustak.

Tesla var tidigt ute i elbilssvängen när de presenterade Roadster och därefter Model S som blev en enorm succé. Den har de sedan följt upp med Model X samt – framför allt – Model 3 som nyligen har fått sällskap av Model Y. Framöver ska Tesla lansera bland annat en ny Roadster och pickupen Cybertruck, båda dock kraftigt försenade sett till ursprungliga lanseringsplanen.

Teslas storsäljare Model 3.Teslas storsäljare Model 3.Teslas storsäljare Model 3.
Teslas storsäljare Model 3. Foto: Patrik Lindgren / Teknikens Värld

Volkswagen-koncernen är inte riktigt på samma nivå än, men siktet är inställt på att kliva förbi Tesla till år 2025 och då kunna utropa sig till världens största elbilstillverkare. Analysföretaget LMC Automotive tror att så kommer ske, trots att Tesla spås en stark tillväxt framöver.

Volkswagen-koncernens just nu mest omtalade elbil – ID.4 som i år även har anlänt till den amerikanska marknaden.Volkswagen-koncernens just nu mest omtalade elbil – ID.4 som i år även har anlänt till den amerikanska marknaden.Volkswagen-koncernens just nu mest omtalade elbil – ID.4 som i år även har anlänt till den amerikanska marknaden.
Volkswagen-koncernens just nu mest omtalade elbil – ID.4 som i år även har anlänt till den amerikanska marknaden. Foto: Patrik Lindgren / Teknikens Värld

Volkswagen AG har annonserat att de ska satsa hundratals miljarder kronor på elektrifiering de kommande åren, något som ska mynna ut i inte mindre än 70 olika elbilar fram till år 2030. Fram till dess ska koncernen, enligt VW:s egna beräkningar, ha tillverkat 26 miljoner elbilar.

Siffran står sig dock slätt mot Elon Musks siffra. Han har tidigare sagt att Tesla år 2030 ska tillverka 20 miljoner elbilar – årligen. Det är en dryg fjärdedel av hela världens totala bilproduktion 2020.

Elbilarnas topp 5

Antal registrerade exemplar i Sverige under 2021 (jan-aug).

 

1. Volkswagen ID.4 – 4 208

2. Kia e-Niro – 3 559

3. Tesla Model 3 – 3 198

4. MG ZS EV – 2 301

5. Volkswagen ID.3 – 2 142