Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Volkswagen slutar sälja bilar med förbränningsmotorer i Europa 2035

Om 14 år är det slut på nya bensin- och dieselbilar från Volkswagen, åtminstone på den europeiska marknaden. Det avslöjar företagets försäljningschef Klaus Zellmer för den tyska tidningen München Merkur.

I förra veckan meddelade Audi att man avser att enbart sälja elbilar efter 2025. Nu kommer nästa besked från VAG-familjen – även Volkswagen ska sluta tillverka bilar med förbränningsmotorer. Planen är att avsluta försäljningen i Europa senast till 2035, men fortsätta ytterligare ett tag till i USA och Kina.
– I Europa kommer vi stänga försäljningen av bilar med förbränningsmotorer någon gång mellan 2033 och 2035, och i USA och Kina något senare, säger Volkswagens försäljningschef Klaus Zellmer till den tyska tidningen München Merkur.

Han fortsätter:
– I Sydamerika och Afrika kommer det ta bra mycket längre tid eftersom det politiska ramverket och de infrastrukturella förutsättningarna fortfarande saknas där.

Volkswagen presenterade tidigare i år sin nya elstrategi som bland annat inkluderade planer på att 60 procent av företagets bilar ska vara helektriska till 2030. En strategi som enligt Klaus Zellmer ska göra märket redo för att hantera, och förhoppningsvis även överträffa, eventuellt skärpta utsläppskrav från den Europeiska unionen.

Senast 2050 ska hela företagets fordonsflotta vara koldioxidneutral, berättade Zellmer för tidningen. Går EU:s förslag igenom kommer inte Volkswagen vara det enda märket att sätta liknande ambitiösa mål. De nya kraven sägs innefatta en utsläppsreducering på 60 procent till 2030, och 100 procent till 2035. Lagom till att Volkswagen slutat med förbränningsmotorer, med andra ord.