Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Volkswagen stäms för bedrägeri

United States Securities and Exchange Commission, SEC, stämmer Volkswagen och företagets tidigare vd Martin Winterkorn för bedrägeri.

I september 2015 kom det fram att Volkswagen-koncernen under flertalet år fuskat med utsläppen hos elva miljoner dieselbilar. Skandalen, som kom att benämnas dieselgate, har sedan dess kostar den tyska biltillverkaren hundratals miljarder kronor i form av böter och skadestånd, främst på den amerikanska marknaden där fusket först uppdagades och omkring en halv miljon bilar berördes.

Nu har den amerikanska finansinspektionen SEC stämt Volkswagen och Martin Winterkorn, som var företagets vd under åtta år fram till sin avgång bara några dagar efter att skandalen blev offentlig, för bedrägeri.

Stämningen grundar sig i de värdepapper för omkring 13 miljarder dollar som Volkswagen sålde på den amerikanska marknaden under 2014 och 2015. SEC anser att Volkswagen bröt mot den skyldighet ett företag har om att upplysa om omständigheter som kan påverka dess värde.

Volkswagen är av en annan åsikt än SEC. Företaget menar att stämningen är bristfällig och lyfter även fram att värdepapperen enbart såldes till institutionella investerare (exempelvis banker, försäkringsbolag och pensionsfonder) som inte har tagit någon skada. Vidare menar de också att de inte trodde att fusket skulle leda till tunga ekonomiska bestraffningar då andra företags liknande fusk tidigare hade passerat förbi med mildare bestraffningar som följd.

I höst är det fyra år sedan dieselgate blev allmänt känt och än i dag pågår många juridiska processer mot Volkswagen världen över.