Volkswagen står starka i den tumultartade verkligheten
Bokslutsrapporten för 2021 ser bra ut för Volkswagen och den tyska tillverkaren känner sig bättre rustad än på länge. Men långa väntetider på nya bilar bekymrar.
– Vi har blivit mycket mer lönsamma, mer krisbeständiga och effektivare än vi var 2020. Med Accelerate har vi ännu en gång ökat takten i vår omvandling till ett teknikföretag, säger Volkswagens vd Ralf Brandstätter vid verksamhetsrapporten för 2021.
Accelerate är namnet på Volkswagens nya strategiarbete sedan ett år tillbaka och utan att gå in på några detaljer så verkar det fungera riktigt bra. Trots alla motgångar som drabbar och har drabbat även fordonsindustrin sedan drygt två år tillbaka kommuniceras riktigt bra siffror för Volkswagens räkenskapsår 2021. Förvisso är antalet levererade bilar färre än under 2020 (4,9 miljoner mot 5,3 miljoner), men omsättningen steg liksom nettoresultatet. Intressant är att Volkswagen i både Syd- och Nordamerika numera går med vinst efter en rad svåra år. Vidare så har Volkswagen skurit i de fasta kostnaderna, samtidigt som investeringarna just nu duggar tätt. Volkswagen uppger att varannan investerad euro är öronmärkt till så kallad e-mobility och prognosen säger att 18 miljarder euro ska investeras inom e-mobility, hybriddrift och digitalisering fram till och med 2026. Under 2021 fick Volkswagen i gång sin så kallade OTA-uppdatering (Over-The-Air) och under året utfördes fler än 100 000 programvaruuppdateringar på den europeiska marknaden.
Det investeras även friskt i Wolfsburg där dels fabriken ska uppdateras för att kunna producera elbilar från 2023 och dels ett nytt utvecklingscenter, kallat Campus Sandkamp, ska byggas. Den förstnämnda investeringen är beräknad till två miljarder euro och den sistnämnda till 800 miljoner euro. Volkswagens kommande top-of-the-line-plattform för elbilar, SPP, ska utvecklas vid Campus Sandkamp och så även toppmodellen som redan nu går under namnet Trinity. Det i sig är intressant, men målsättningen om att kunna förkorta utvecklingstiden är ännu mer intressant – Volkswagens målbild är att kunna kapa bort 25 procent av utvecklingstiden. Från 54 månader till 40 månader.
Huruvida detta kommer att lyckas eller inte är delvis bortom Volkswagens kontroll, helt och hållet beroende på Rysslands invasion och kriget i Ukraina. Detta färgar givetvis mycket av presskonferensen, inte minst då krigstillståndet har påverkat Volkswagen rejält. Framförallt vad gäller kabelhärvor då många av Volkswagens underleverantörer finns i just Ukraina.
Vad gäller Volkswagens fabriker i Ryssland och deras verksamhet så svarar vd Ralf Brandstätter så här om deras verksamhet:
– Vi har tillfälligt stoppat all tillverkning samt all försäljning av bilar i Ryssland. Däremot fortgår försäljningen av delar och vi betalar våra anställdas löner även om inte fabrikerna är i gång.
– Vi ser påverkan direkt med allt som händer. Kostnader som ökar samtidigt som tillgången (på delar) minskar. Därför måste vi se över situationen löpande, säger Ralf Brandstätter.
Antalet levererade rent eldrivna bilar under 2021 uppgick till 263 000 (369 000 inkluderat laddhybrider), vilket var en ökning med 97 procent sedan året innan. Sett i ljuset av att den tyska tillverkaren levererade totalt 4,9 miljoner bilar, så framstår andelen elbilar som marginell – men Volkswagen är ytterst tydliga med att eldrift är vägen framåt och att företaget genomgår en förändring. Från bilföretag till teknikföretag.
När det gäller prognos för hur många elbilar som ska levereras under 2022 är märket mer förtegna. Man säger att orderböckerna är fulla, men det svåra omvärldsläget tillsammans med brist på delar gör att man inte vill kommunicera några siffror. Däremot menar man att de tillfälliga stoppen på de europeiska fabrikerna gradvis kommer att tas bort under kommande veckor och under en bit in i april. Men, återigen, gäller det att se över situationen löpande för att hitta bästa vägen framåt. Några tydliga svar om huruvida man ser en positiv utveckling för att få bort långa väntetider ges dock inte.
Kommentera artikel
Teknikens Värld erbjuder möjligheten att kommentera artiklar. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga. Kommentarer granskas inte i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetslagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen expressen.se