Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Volkswagen stoppar Ducati-försäljning

Försäljningsförsöken av Ducati har mött hårt motstånd. Nu gör Volkswagen-styrelsen helt om och stoppar avyttrandet av den italienska motorcykeltillverkaren.

Sedan fem år tillbaka ingår Ducati i Volkswagen-koncernen i och med Audis köp av den italienska motorcykeltillverkaren. I våras lade Audi ut Ducati till försäljning då motorcykeltillverkning inte anses ligga inom koncernens fokusområde. Men för bara en knapp månad sedan nåddes vi av nyheten att fackförbunden har satt sig på tvären, de vill inte att Ducati ska lämna den tyska koncernen.

Nu verkar det som att Volkswagens styrelse har lyssnat på fackförbunden. Så här säger Bruno Papignani, regionchef för ett av de större förbunden som finns representerade på Ducati:

– Ducatis vd Claudio Domenicali berättade för de anställda i fredags att Volkswagens styrelse beslutat att stoppa försäljningen. IG Metall stöttade och hjälpte Ducati-medarbetarna i deras begäran att få stanna kvar i VW-koncernen, som borde fortsätta investera i vårt företag.

Fem olika intressenter, bland annat Ducatis tidigare ägare, sades tidigare vara redo att bjuda på Ducati som enligt beräkningar hade kunnat inbringa närmare 15 miljarder kronor till Volkswagens kassa. Pengarna hade kommit väl till pass då Volkswagens återköp av dieselbilar i USA ska ha varit mer komplext än beräknat, något som ska ha ökat de oväntade utgifterna med omkring 25 miljarder kronor under årets tredje kvartal.