Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Oliver Killig / Volkswagen AG

Volkswagen stoppar elbilstillverkning i Tyskland

Volkswagen tvingas nu stoppa tillverkningen av flera elbilsmodeller. Den ännu pågående halvledarbristen gör att flera tyska fabriker kommer att stå still i en vecka.

Volkswagen-gruppen kommer inte att bygga några elbilar i fabrikerna i Zwickau och Dresden under en veckas tid. Uppgiften kommer från tyska Automobilwoche som har varit i samtal med en talesperson för Volkswagen. Produktionsstoppet beror på den globala halvdelarkrisen som påverkar ett stort antal industrier.

Volkswagen-gruppen tillverkar Volkswagen ID.4, Audi Q4 e-tron och Cupra Born i Zwickau, medan Dresden-fabriken bygger ID.3 och från och med slutet av december även ID.5. Stoppet innebär att Volkswagen halkar efter med omkring 5 000 bilar. Du som har beställt och väntar på en elbil kan alltså behöva vänta ännu lite längre.

LÄS MER: Volkswagen hårt drabbat av bristen på halvledare 

Volkswagen har haft brist på halvledare under en längre tid och har flera gånger pausat produktionen av Golf och Tiguan i Wolfsburg för att prioritera elbilstillverkningen. Även Ford rapporterar att produktionen vid tre av fyra europeiska fabriker begränsas kraftigt.