Volkswagens tidigare vd kan åka dit för gängkriminalitet
Martin Winterkorn, chef för Volkswagen-koncernen när utsläppsfusket uppdagades, och fyra andra höga chefer står inför rätta i domstol i Tyskland. Där har anklagelserna mot dem modifierats en aning, bland annat ska det prövas om de agerade som ett kriminellt gäng.
Dieselgate-skandalens efterdyningar fortsätter att rulla på. Hittills har fusket med utsläppen hos miljontals dieselbilar världen över kostat Volkswagen över 300 miljarder kronor. Och tidigare chefer granskas fortfarande, i vissa fall ställs de inför rätta och i några fall har det lett till fängelsedomar.
Martin Winterkorn, som var vd för hela Volkswagen-koncernen den där hösten 2015 när fusket rullades upp och som kort därefter avgick, har varit föremål för en förundersökning av åklagarmyndigheten i tyska Braunschweig, något som i fjol ledde till åtal mot honom och fyra andra chefer. Åtalspunkterna var grovt bedrägeri, undanhållande av information och brott mot konkurrenslagen.
Nu meddelar domstolen i Braunschweig att domstolsförhandlingarna fortlöper men att man har ändrat lite i åtalet. Bland annat ska de fem tidigare cheferna prövas om de tillsammans har agerat som ett kriminellt gäng.
I ett pressmeddelande från domstolen står att läsa bland annat ”bedrägerianklagelserna gäller nio miljoner fordon i Europa och USA” och att ”köpare kan ha förlorat hundra miljoner euro”.
Vidare skriver domstolen att eftersom Volkswagens fordon släppte ut mer kväveoxider än vad som var deklarerat borde de ha tilldelats högre fordonsskatt och därmed borde de åtalade tidigare cheferna anklagas för skatteflykt och falsk marknadsföring.
Domarna ska även ha meddelat åklagarna att deras begäran om att beslagta de tidigare chefernas bonusar sannolikt inte kommer att bifallas.
Strax efter Winterkorns avgång kom det fram uppgifter om att han efter sina år hos Volkswagen var berättigad pensionsutbetalningar på 269 miljoner kronor, en summa som med eventuella avgångsvederlag kunde växa till nästan 600 miljoner kronor.
Kommentera artikel
Teknikens Värld erbjuder möjligheten att kommentera artiklar. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga. Kommentarer granskas inte i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetslagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen expressen.se