Foto: Volkswagen AG / Verwendung für Pressezwecke honor

Volkswagen tidigare vd Winterkorn åtalad i Tyskland

Tysk åklagare meddelar att de nu väckt åtal mot Volkswagens tidigare vd Martin Winterkorn för bland annat grov bedrägeri i samband med dieselgate.

Den 28 september 2015 skrev vi om hur åklagarmyndigheten i tyska Braunschweig inlett en förundersökning mot Martin Winterkorn om bedrägeri. Bara dagar innan, 23 september, avgick Winterkorn från positionen som Volkswagens vd, två dagar efter att skandalen med fusk i dieselbilar blivit offentlig.

I dag meddelar åklagarmyndigheten i Braunschweig att man väcker åtal mot Winterkorn och fyra andra tyska chefer för grovt bedrägeri, undanhållande av information och brott mot konkurrenslagen.

Åklagarna skriver i åtalet att Martin Winterkorn blev medveten om fusket i maj 2014 och att han sex månader senare godkände en ”meningslös” uppdatering av bilarnas programvara för att ytterligare dölja fusket som vid utsläppstest gav sken av att bilarna var renare än vad de egentligen var. Åklagarna går så pass långt att de menar att fusket hade en direkt påverkan på Winterkorns ersättning från Volkswagen. Ju fler bilar företaget sålde, desto större bonus skulle han få.

Volkswagen har valt att inte uttala sig om åtalet som nu har väckts, de anser sig inte vara inkopplade i ärendet. Martin Winterkorn har inte heller uttalat sig då hans advokat menar att de inte har fått ta del av samtliga uppgifter från åklagarna.

I Tyskland kan grovt bedrägeri leda till upp till tio års fängelse.