Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Andreas Libell / Teknikens Värld

Volkswagen tvingas ersätta bilägare som drabbats av fiffel med utsläpp

Högsta domstolen i Tyskland har nu gett en Volkswagen-ägare rätt i sin tvist med den stora biltillverkaren. Volkswagen åläggs att betala tillbaka en stor summa pengar till bilägaren, ett åläggande som väntas bli detsamma i ungefär 60 000 andra fall.

I höst är det fem år sedan Volkswagens utsläppsskandal hos miljontals bilar började nystas upp. I exempelvis USA har Volkswagen dömts till bland annat återköp, höga böter och fängelsedomar. I Europa har Volkswagen kommit lindrigare undan. Här har de tvingats till åtgärder av berörda bilar, och på senare tid har även förlikningar med bilägare, som ingår grupptalan mot biltillverkaren, nåtts.

Men under måndagen har högsta domstolen i Tyskland beslutat att Volkswagen måste betala ersättning till en Volkswagen Sharan-ägare som under en lång rättsprocess har hävdat att Volkswagen har lurat honom. Han köpte bilen begagnad under 2014 i tron att den var ”ren”, när den i själva verket visade sig släppa ut betydligt mer än vad som är tillåtet.

Ärendet har tidigare hanterats i en regional domstol som kom fram till att ägaren ska kompenseras med 26 500 euro plus ränta. Beloppet uppgår inte till de 31 500 euro som bilen köptes för eftersom avdrag för körsträcka har gjorts.

Volkswagens förhoppning var att högsta domstolen skulle häva beslutet i lägre instans. I stället gick högsta domstolen på den regionala domstolens linje och nu väntas fallet bli prejudicerande i omkring 60 000 andra motsvarande fall i Tyskland.

Även i andra länder finns motsvarande ärenden som ännu inte är prövade i domstol, bland annat i Storbritannien med 90 000 fall. Hur det eventuellt blir i Sverige återstår att se.

– De juridiska systemen ser olika ut i olika länder och beslutet i Tyskland ändrar inte vår position att någon kund inte lidit skada eller ekonomisk förlust till följd av dieselfrågan. Här i Sverige har ARN utrett nära 30 fall kring detta sedan 2015 – i samtliga fall har klagomålet ogillats, säger Volkswagen Sveriges kommunikationschef Marcus Thomasfolk i en kommentar till Teknikens Värld.

Volkswagen har redan betalat omkring 7,5 miljarder kronor i kompensation till de tyska Volkswagen-ägare som valde att föra en grupptalan via en konsumentorganisation. Så sent som i förra veckan gick Volkswagen med på att betala omkring 90 miljoner kronor för att avsluta den process som länge pågått mot tidigare höga Volkswagen-chefer som har anklagats för att ha undanhållit information om dieselgate-skandalen.