Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Volkswagen

Volkswagen uppges sparka mjukvaruchefen

Efter mycket strul med mjukvaran i för Volkswagen två extremt bärande nya modeller sägs chefen med ansvar för just utvecklingen av mjukvara få sparken.

Nybildade avdelningen Car.Software, där tusentals utvecklare ska föra Volkswagen mjukvaruarbete in i framtiden, har letts av Christian Senger som tidigare värvades från BMW av Volkswagens förra vd Herbert Diess (som numera bara är koncernens vd). Han (Senger) var en av flera pusselbitar som togs in för att reformera Volkswagen efter dieselgate-skandalen.

Senger har dock inte haft det helt lätt på sistone. Problem med mjukvara hos Volkswagens stora två grundpelare – nya Golf och kommande elbilen ID.3 – har varit en följetong det senaste halvåret. Problemen har lett till bland annat leveransfördröjningar av Golf och i fallet ID.3 kommer den att börja levereras i höst, men med vissa funktioner inaktiverade.

Nu uppger tyska Handelsblatt att Christan Senger får lämna sitt uppdrag som chef för mjukvaruavdelningen Car.Software, bara några få veckor efter att Senger förklarade att avdelningen från och med den 1 juli 2020 går in i den operationella fasen efter att tidigare ha befunnit sig i en uppstartsfas.

Nya fasen innebär att Volkswagen ska samla all utveckling av mjukvara inom alla områden, exempelvis autonom körning, infotainment, uppkoppling, drivlinestyrning och mycket annat, under ett och samma tak, med målet att ta fram produkter som ska bli ledande i branschen. Över 10 000 experter beräknas man sysselsätta om fem år.

Christian Senger får, enligt ännu inte bekräftade uppgifter, lämna sin post som mjukvaruchef inom Volkswagen. Foto: Volkswagen

Men Christian Senger ser alltså inte ut att få vara med på den resa som nu inleds, mjukvaruproblemen med Golf (och dess kusinmodeller) och ID.3 blev helt enkelt för mycket för ledningen som antagligen vill få in ny energi på avdelningen.

Volkswagen varken dementerar eller bekräftar uppgifterna om att Christian Senger får lämna sin post.

Senger, som hos BMW var med vid utvecklingen av elbilen i3, har även suttit i Volkswagen-koncernens ledning, men enligt Handelsblatt lämnar han även den positionen. Dock ska Herbert Diess ha uttryckt en önskan om att ha kvar honom på denna post.