Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Volkswagen väljer Nvidia för intelligensen i självkörande bilar

Nvidia fortsätter att knyta till sig biltillverkare inför utvecklingen av framtidens bilar – de självkörande. Senast i raden att välja Nvidia är Volkswagen.

Amerikanska elektronikföretaget Nvidia har under många år varit mest känt för att göra några av marknadens bästa och mest kraftfulla grafikkortprocessorer. Den bilden av företaget kan vara på väg att ändras eftersom de har så många fler strängar på sin lyra än bara grafikkort. De har sedan några år satsat hårt på den utveckling som nu äger rum inom bilindustrin och då framför allt den självkörande, så kallade autonoma, biten. Redan har de ett stort finger med i spelen och serverar bland annat Volvo, Tesla och Toyota med ”superdatorer” som med AI (artificiell intelligens) styr, tolkar och övervakar sensorer och kameror på självkörande fordon. Till och med bilelektronikjätten Bosch förlitar sig på Nvidias teknik.

Nu har Nvidia knutit till sig ännu en biltillverkare, denna gång världens största, nämligen Volkswagen. I ett pressmeddelande i dag berättar Volkswagen att de tillsammans med Nvidias kunskap och teknik ska utveckla en ny generation intelligenta fordon. Det är förstås framför allt den autonoma delen som det syftas på.

– Artificiell intelligens revolutionerar bilen. Nvidia, ledare i världen vad gäller AI, ger oss möjligheten att ta ett stort steg in i framtiden, säger Volkswagens vd Herbert Diess.

Det är i samband med världens största elektronikmässa, den nu pågående CES 2018 i Las Vegas, som Volkswagen och Nvidia offentliggör sitt nya samarbete, en mässa där Nvidia dessutom sin nya "superhjärna" för morgondagens intelligenta, självkörande bilar – Nvidia Drive Xavier. Den är världens mest kraftfulla av sitt slag.

Volkswagen drar ett exempel på en framtida produkt som blir ett resultat av samarbetet med Nvidia – den moderna folkabussen I.D. Buzz (bilden ovan) som premiärvisades på bilsalongen för nästan exakt ett år sedan.

Den nya folkabussen kommer att innehålla bekvämlighets- och assistanssystem som baseras på behandlad data som kommer från sensorer placerade på bilens utsida och insida. De beskriver systemet som sömlöst och flexibelt med möjlighet till ständiga förbättringar via mjukvaruuppdateringar under bilens hela liv.

Den mjukvara Volkswagen kommer att förlita sig på baseras på Nvidias senaste generation kallad Drive IX, ej att förväxla med Drive PX som är hårdvaran (som bland annat Volvo använder).

Det visar sig också att taxi- och samåkningsföretaget Uber har valt Nvidia för sin vidareutveckling. Uber förlitar sig både på Nvidias mjuk- och hårdvara.

I förra veckan meddelade Volkswagen att de påbörjat ett samarbete med ett annat amerikanskt teknikbolag som fokuserar på autonom körning, nämligen Aurora.