Foto: Volkswagen AG / Verwendung für Pressezwecke honor

Volkswagen vände vinst till förlust

Som väntat blev det förlust för Volkswagen AG för tredje kvartalet i år. En väntad vinst blev till förlust på grund av en stor oförutsedd utgift. Gissa vilken.

Volkswagens kvartalsrapport för årets tredje kvartal är, som vi skrev i går kväll, ingen munter läsning för företagsledningen. Den operativa förlusten innan skatt för juli, augusti och september var något större än vad marknadsanalytikerna hade beräknat. Minus 32,7 miljarder kronor landade Volkswagen på efter att ha räknat bort 62,8 miljarder kronor i oförutsedda utgifter på grund av den stora utsläppsskandalen. Utan skandalen hade vinsten landat på 30,1 miljarder kronor, en försämring med 2,3 miljarder kronor jämfört med samma kvartal förra året. Men nu blev det alltså rejäl förlust i stället.

Sett över årets första nio månader, januari till och med september, kan Volkswagen gotta sig åt en vinst på 31,4 miljarder kronor. Vinsten innan skatt skulle egentligen ha hamnat omkring 95,8 miljarder kronor, men de oförutsedda utgiftsposterna (merparten pga dieselskandalen) skalade bort 64,4 miljarder kronor.

Förra årets första nio månader bjöd på en vinst motsvarande 88,5 miljarder kronor.

Volkswagen har god likviditet och det finns kassakistor att plocka mer pengar ur, något som lär behövas med tanke på alla skadestånd, stämningar, böter och annat som framöver kommer att kännas av. Mellan 200 och 700 miljarder dollar kan utsläppsskandalen komma att kosta Volkswagen-koncernen. Närmare 200 miljarder kronor i börsvärde har redan försvunnit.

Ett minus framför siffran i senaste kvartalsrapporten, det är inte Volkswagen vana vid. Senast det hände var för mer än 15 år sedan.