Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Hemma i Wolfsburg vill VW bygga en helt ny fabrik för framtidens elbilar.
Hemma i Wolfsburg vill VW bygga en helt ny fabrik för framtidens elbilar.
Hemma i Wolfsburg vill VW bygga en helt ny fabrik för framtidens elbilar.
Hemma i Wolfsburg vill VW bygga en helt ny fabrik för framtidens elbilar.

Volkswagen vill bygga ny bilfabrik i Wolfsburg

Kampen mellan bilfacket i Tyskland och Volkswagen kan sluta med en ny bilfabrik i Wolfsburg.

Fabriken ska bli VW:s svar på Teslas nya anläggning i Berlin och den ska klara att bygga 250 000 bilar per år.

Volkswagen har bestämt att de bara ska bygga elbilar i framtiden. Men omställningen har orsakat djupgående konflikter då den samtidigt betyder att VW kommer att behöva färre bilarbetare.

I ett försök att lugna bilfacket har VW:s ledning kommit med flera utspel den senaste tiden. Ett handlar om bygget av en helt ny bilfabrik intill huvudkontoret i Wolfsburg. Att bygga en helt ny anläggning anser VW-ledningen är billigare än att bygga om den befintliga.

Enligt planerna ska fabriken ha en kapacitet på 250 000 bilar per år och den första bilen som ska byggas är elbilen med kodnamnet Trinity.

Trinity har i sin tur beskrivits som VW-koncernens viktigaste bil någonsin då det är Trinity som en gång för alla ska besegra den nya rivalen Tesla.

TEST: Audi Q4 e-tron mot Volkswagen ID.4 

Volkswagens nuvarande fabrik i Wolfsburg är världens största bilfabrik. På bilden ses tillverkning av Tiguan. Foto: Volkswagen AG

Ny bil på tio timmar

I den nya fabriken ska VW nå samma kapacitet som Tesla har som prognos i Berlin, alltså en ny bil byggs på tio timmar, jämfört med 30 timmar i dagens elbilsfabriker.

Det slutliga beslutet om den nya anläggningen kan tas under nästa år. Alternativet är att bygga om dagens fabrik till produktionen av Trinity.

Utspelet ses som ett försök att blidka fackföreningen på hemmaplan som varit kritiska till vd Herbert Diess prat om behovet av en snabbare omställning till elbilar. Kritikerna menar att Diess är besatt av vad Tesla gör eller inte gör och att jämförelsen har blivit en belastning för VW, inte en sporre.

I dag byggs modellerna Golf och Tiguan i Wolfsburg men att bygga en ny fabrik intill skulle inte störa dagens produktion enligt VW. Enligt tidigare planer ska nästa generation av de här två storsäljarna också byggas i Wolfsburg och VW planerar också att lägga till ytterligare en modell, en sjusitsig suv.

Om VW väljer att bygga om fabriken kan två av fyra produktionsdelar ställa om till att bygga elbilar om cirka fem år.

Projektet Trinity bygger på att VW bygger samtliga sina kommande modeller på en och samma plattform och att den plattformen får en nyutvecklad mjukvara där bland annat teknik för självkörande bilar på nivå 4 ingår, det vill säga den mest avancerade nivån där fortfarande en ratt ingår.