Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Volkswagen hade ett starkt år 2022 trots världskriserna som råder.
Volkswagen hade ett starkt år 2022 trots världskriserna som råder.
Volkswagen hade ett starkt år 2022 trots världskriserna som råder.
1 AV 2
Trevlig och skön på flera sätt men saftig prislapp
2 AV 2
Volkswagen hade ett starkt år 2022 trots världskriserna som råder.
Foto: Patrik Lindgren / Expressen Lifestyle

Volkswagen visade starkt resultat 2022 trots världskriser

Volkswagens årsresultat för 2022 var stabilt trots alla kriser som råder i världen. Koncernen anser själva att resultatet visar på en stark finansiell grund att bygga vidare på under 2023 och därför fortsätter de att göra satsningar på exempelvis elektrifiering framgent.

Volkswagen-koncernens helårsresultat för 2022 var stabilt. Några nyckelpunkter i resultatet: leveranserna av elbilar ökade med 23,6 procent (i Kina ökade de med 68 procent) till 330 000 sålda elbilar globalt. De hade en omsättning på 74 miljarder euro, motsvarande ungefär 750 miljoner kronor, och ett rörelseresultat före engångsposter på 22,5 miljarder euro, motsvarande 225 miljoner kronor. Detta trots kriserna som råder i världen nu: pandemieffekter, komponentbrist och kriget i Ukraina.

De totala leveranssiffrorna sjönk med sju procent, men försäljningsmarginalen före engångsposter ökade till 8,1 procent under förra året. Det menar man återspeglar koncernens prissättningsdisciplin och kostnadsutveckling som drivs av en bredare mix av modellutbudet.

– 2022 var ett viktigt år för Volkswagen-koncernen. Trots extrem motvind gjorde vi framsteg med att genomföra vår strategi. Elbilarna stod för en rekordstor andel av de totala leveranserna – en viktig milstolpe som vi kommer att bygga vidare på i år. 2023 kommer att bli ett avgörande år för att genomföra våra strategiska mål och accelerera framsteg i hela koncernen, kommenterar Oliver Blume, koncernchef för Volkswagen AG, i ett pressmeddelande.

Och framtiden handlar om att investera 180 miljarder euro fram till 2027 i det som driver mest vinst åt företaget. Det inkluderar bland annat batteriutveckling, ökad närvaro i nordamerikaregionen, digitalisering och att utveckla produktportföljen.

Det sistnämnda presenterade ledningen en tidslinje kring på en digital pressvisning den 15 mars. Det vill säga vilka modeller man ska uppdatera och i vilken ordning under 2023. Först ut blir Touareg, sedan ID. Buzz LWB (versionen med längre hjulbas), Passat, Tiguan och slutligen T-Cross. Man har redan presenterat uppdateringarna för ID.3, så 2023 är minst sagt ett fullspäckat år för Volkswagen.

– Vi har inte tid att slappna av, sa Thomas Schäfer, vd för Volkswagen, under pressvisningen. En relevant uttryckt mening, vad det verkar.