Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Volkswagens börsvärde rasade med 131 miljarder kronor efter fuskupptäckten

Fusket med förbrukningssiffror slår från många håll hårt mot Volkswagen, bland annat har koncernens börsvärde rasat med ofattbara 131 miljarder kronor på bara en dag.

I morse skrev vi om det Volkswagen-fusk som uppdagats i USA. Med manipulerad mjukvara i dieseldrivna bilmodeller har Volkswagen vid officiella mätningar kunnat uppvisa lägre förbrukningssiffror och utsläpp än vad som egentligen är möjligt.

Redan vid Frankfurtbörsens öppnade i morse kunde ett rejält aktieras för Volkswagen AG noteras, och under dagen hade aktien sjunkit med som mest drygt 21 procent.

När Frankfurtbörsen stängde tidigare i dag låg aktien på 132,20 euro. Det kan jämföras med 161,17 euro vid stängningsdags föregående handelsdag, det vill säga i fredags.

Det innebär att Volkswagen AG:s börsvärde under måndagen rasade med drygt 131 miljarder kronor. Det är en ofattbart stor summa och ännu mer hissnande är den om man tar tidsspannet i beaktning. 131 miljarder kronor försvann i börsvärde på en endaste dag. Frågan är vilka andra aktieras som, på så kort tid, kan mäta sig med Volkswagens.

Timmarna innan börsen stängdes stabiliserade sig aktien och en svag uppgång kunde därefter noteras.

Förutom att ha tappat 131 miljarder kronor i börsvärde, något som Volkswagen kan hämta sig från, kan de utdömas att betala amerikanska böter för fusket. Då handlar det om mer än 148 miljarder kronor. Lägg därtill eventuella bilägarens stämningar (eventuell gemensam stämning) mot företaget som även de kan hamna på enorma summor. Det är trots allt, enligt amerikanska myndigheten EPA*, 482 000 bilar som berörs av fusket.

* EPA står för Environmental Protection Agency och är en amerikansk federal miljöskyddsmyndighet. Förutom att samla in data om bilars förbrukningssiffror är de verksamma inom i stort sett alla andra miljöområden, exempelvis dricksvatten och luftföroreningar.