Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
1 AV 2
Från Stockholm till Nice med Kia EV6 och Volkswagen ID.5
2 AV 2
Foto: Oliver Killig / Volkswagen AG

Volkswagens elbilsfabrik tvingas till nedskärningar

I tyska medier står det att läsa att Volkswagens fabrik i Zwickau, där flera av koncernens elbilar tillverkas, kan behöva minska på personalstyrkan. Anledningen uppges vara svagare efterfrågan på elbilar.
Senare under dagen kom beskedet; Volkswagen drar ned på antalet anställda vid fabriken.

Volkswagens stora fabrik i tyska Zwickau, några mil söder om Leipzig och en kort bit från gränsen till Tjeckien, har under de senaste åren genomgått en rejäl och kostsam omställning då en 30 år lång tillverkningen av bensin- och dieselbilar fasades ut till förmån för tillverkning av enbart elbilar (plus tillverkning av karosser till Bentley och Lamborghini). Sista bilen med förbränningsmotor rullade av produktionsbandet den 26 juni 2020.

Sedan dess är det alltså eldrivna modeller som gäller och för tillfället tillverkas Volkswagen ID.3, ID.4, ID.5, Audi Q4 e-tron samt Cupra Born i Zwickau-fabriken. Omkring 10 700 anställda driver verksamheten med kapacitet på runt 350 000 bilar per år (218 000 tillverkades under 2022).

Fabriken i Zwickau tillverkar flera av VW-koncernens elbilar, bland annat Audi Q4 e-tron och...Fabriken i Zwickau tillverkar flera av VW-koncernens elbilar, bland annat Audi Q4 e-tron och...Fabriken i Zwickau tillverkar flera av VW-koncernens elbilar, bland annat Audi Q4 e-tron och...
... Volkswagen ID.4.... Volkswagen ID.4.... Volkswagen ID.4.
1 AV 2
Fabriken i Zwickau tillverkar flera av VW-koncernens elbilar, bland annat Audi Q4 e-tron och...
Foto: Volkswagen AG
2 AV 2
... Volkswagen ID.4.
Foto: Volkswagen AG

Nu finns uppgifter om att efterfrågan på ovan nämnda elbilar är svagare än beräknat och att Volkswagen därför tvingas se över möjligheterna att minska personalstyrkan. I tyska medier, som hänvisar till landets nyhetsbyrå DPA, beskrivs det som att visstidsanställningar är i farozonen. För tillfället är det över två tusen visstidsanställda på fabriken och inledningsvis är det några hundra av dessa som spås beröras genom att anställningsavtal inte förlängs.

Förbundslandet Sachsens finansminister menar att situationen är allvarlig och fackförbundet IG Metall är oroat. De har skrivit brev till ledningen för att få svar, bland annat vill de veta om fabrikens treskiftsschema ska bestå eller inte.
Under torsdagen ska ett personalmöte hållas på fabriken.

Anledningarna till svagare efterfrågan på modellerna som tillverkas i Zwickau-fabriken uppges vara flera. Bland annat uppges den finansiella oron med hög inflation påverka men även att statliga subventioner vid köp av elbil har minskat. En annan uppges vara konkurrensen från Tesla och alla de kinesiska biltillverkare som i Europa lanserar elbilar på löpande band.

Uppdatering

Senare under torsdagen meddelade Volkswagen att de på grund av rådande förhållanden på marknaden ska anpassa skiftarbetet på Zwickau-fabriken samt att 269 visstidsanställda inte kommer att få fast anställning. Tanken var att 540 visstidsanställda skulle få fortsatt anställning men ungefär hälften måste alltså lämna vid utgången av nuvarande anställningsavtal.

TEST: Audi Q4 e-tron och Volkswagen ID.5 mot laddhybriderna Toyota RAV4 och Volvo XC60