Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Volkswagens ledning åtalas för manipulation

Åtal mot Volkswagens styrelseordförande Hans Dieter Pötsch och vd Herbert Diess, har väckts. De anklagas för marknadsmanipulation. Volkswagen meddelar att anklagelserna är ogrundade och att Diess blir kvar på sin post.

Volkswagen AG:s vd Herbert Diess och styrelseordförande Hans Dieter Pötsch åtalas för marknadsmanipulation i Tyskland, rapporterar Bloomberg. Även Martin Winterkorn, vd vid avslöjandet av dieselgate, åtalas.

Åtal väcks i Tyskland eftersom de inte anses ha informerat investerare tillräckligt mycket om utsläppsskandalen. Åklagare i Braunschweig lämnade under tisdagen in åtalet.

”I nästan fyra år har företaget undersökt frågan ytterst noggrant med hjälp av intern och extern juridisk. Resultatet är klart: Anklagelserna är ogrundade.”, säger Hiltrud Werner, styrelseledamot och ansvarig för juridik och integritet i Volkswagen i ett skriftligt uttalande.

Volkswagen står nu inför ett bakslag efter skandalen som har plågat tillverkaren sedan september 2015 när företaget erkände, efter utsläppstest, att de använt manipulerad mjukvara i elva miljoner dieselfordon. Hittills har det Wolfsburg-baserade företaget tvingats betala cirka 300 miljarder kronor i böter till följd av dieselskandalen.

Förundersökningen om manipulerade marknader startades av Tysklands finanstillsynsmyndighet, Bafin, i mitten av 2016 när de tillfrågade åklagare att undersöka Winterkorn och Diess. Tre månader senare lades Pötsch till som en misstänkt. Diess var då chef över Volkswagen-märket och hade kommit till tillverkaren i juli 2015, bara några få månader innan dieselskandalen var ett faktum.

Ärendet kan också skada Volkswagens chanser i ett annat fall där aktieägare har stämt Volkswagen på närmare 90 miljarder kronor för skador till följd av skandalen.

Braunschweigs regionala domstol ska granska åtalet. I komplicerade fall som dessa brukar det ta månader innan granskningen slutförs. Som tidigast kan en rättegång genomföras någon gång under nästa år.

Enligt Reuters har Herbert Diess inte några planer på att avgå från sin roll och ska enligt sina advokater försvara sig med alla möjliga lagliga medel som finns.

Volkswagens AG:s aktie föll med några procentenheter efter beskedet och hämtade sig inte innan Frankfurtbörsens stängning i tisdagskväll.