Volkswagens nya batterilabb har öppnat
Volkswagen-koncernen har öppnat ett nytt laboratorium för utveckling och produktion av egna battericeller för elfordon. Anläggningen finns i tyska Salzgitter och produktionen ska vara i gång om fyra år.
Planen för utvecklingen av batteri- och laddningsteknik för samtliga varumärken i Volkswagen-koncernen presenterades i mars i år. Nu när det nya laboratoriet öppnat tar man nästa steg i sin strategi, menar bolaget.
– Med de nya, toppmoderna laboratorierna utökar vi ytterligare vår utveckling, process och produktionsexpertis för battericellen – hjärtat i batteriet i elbilar. Volkswagens Salzgitter-anläggning visar hur omvandlingen av den tyska bilindustrin från konventionella drivsystem till e-mobilitet kan lyckas. Vi lockar fram forskare och som pionjärer i branschen skapar vi morgondagens jobb, säger anläggningsansvarige Thomas Schmall, gruppstyrelseledamot för teknik på Volkswagen AG och styrelseordförande för Volkswagen Group Components.
Den nya enhetliga battericellen, som förväntas minska batterikostnaderna för koncernen med upp till 50 procent, planeras att rulla ut i stor skala från produktionslinjen från 2025. Fem år senare är tanken att Volkswagen-koncernen ska driva totalt sex battericellsfabriker i Europa, med en total produktionskapacitet på 240 gigawattimmar (GWh). Framöver ska celler med en årlig kapacitet på 40 gigawattimmar att produceras i just Salzgitter, en anläggning som kommit till stånd tillsammans med svenska Northvolt.
Anläggningen, som heter Center of Excellence Battery Cell, ska själv ansvara för övergripande materialtester, utsläppstester, kvalitetssäkring och övervakning av celler för elbilsbatterier. Det är i dag cirka 500 personer anställda vid fabriken och 160 av dem är involverade i battericellsutveckling. I slutet av nästa år förväntas anläggningen växa till över 1 000 anställda.
Laboratoriet rymmer en yta på 2 500 kvadratmeter och dess utrustning möjliggör omfattande cellprovningsprogram med upp till 200 olika analysmetoder, enligt bolaget. Salzgitter-fabriken har till exempel ett av världens få så kallade skanningselektronmikroskop för att detektera litium. Ett annat exempel är ett högautomatiserat testfält för att testa celler för prestanda och tecken på åldrande under snabb laddning och urladdning. Testet inkluderar celler som kan laddas från fem till 80 procent energiinnehåll inom tolv minuter.
– En av de viktigaste framtida teknikerna för Volkswagen-gruppen drivs framåt här. Allt som görs vid Center of Excellence Battery Cell tjänar till att förse kunder från alla koncernmärken med elfordon med största möjliga räckvidd, laddningsprestanda, hållbarhet och säkerhet, förklarar Frank Blome, chef för affärsenheten för battericell- och batterisystem.
Kommentera artikel
Teknikens Värld erbjuder möjligheten att kommentera artiklar. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga. Kommentarer granskas inte i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetslagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen expressen.se