Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Teknikens Värld / Volta Trucks

Volta Trucks bjuder på Nissans fabrik i Barcelona

Nissan planerar att stänga några av sina fabriker i spanska Barcelona. Elfordonstillverkaren Volta Trucks finns bland dem som är intresserade av att ta över en av anläggningar.

Nissan, Renault och Mitsubishi ska renodlas och dela upp världens marknader mellan sig. En följd blir att Nissan lämnar Europa där man låter Renault ta en större del av marknaden. Därmed planerar Nissan att lämna sina anläggningar i Barcelona och det ryktas att bland annat den populära pickupen Navara försvinner från utbudet i Europa.

Nissan har tillverkning i totalt tre anläggningar i Barcelona och nu pågår arbetet för fullt för att hitta annan sysselsättning i lokalerna och för de tusentals bilarbetare som riskerar att förlora jobbet. I dag har Nissan cirka 3 000 anställda i Barcelona och produktionen påverkar ytterligare cirka 20 000 jobb.

De spanska myndigheterna har totalt 17 olika projekt från 13 olika företag att ta ställning till, de allra flesta med någon form av anknytning till elfordon och batterier.

Ett av projekten är VW-märket Seats batteriproduktion tillsammans med partnern Iberdola men troligen är Nissan-fabriken på 500 000 kvadratmeter lite för liten. Batterifabriken har stöd av den spanska regeringen som hoppas kunna få i gång bygget med hjälp av pengar från EU:s olika investeringsfonder.

Protest 13 maj

Fordonstillverkaren Volta Trucks, som nyligen avslöjade sina mål till och med 2025, tillhör dem som lagt ett bud på en eller flera anläggningar. Volta Trucks arbetar tillsammans med flera andra företag och konsortiets tillhör en av få budgivare som finns på fabrikerna. Volta Trucks hoppas utöka sitt modellprogram från en till fyra modeller och bygga över 25 000 eldrivna lastbilar år före 2025. Hittills har Volta Trucks haft som affärsmodell att hyra produktion och en investering i en fabrik i Barcelona betyder en delvis ny strategi.

Den spanska fackföreningsrörelsen anser att spanska myndigheter gör för lite för att rädda jobben i Barcelona och planerar att genomföra en demonstration den 13 maj.